no

Öthetes csúcson a forint

2013.04.12. 15:08 Módosítva: 2013.04.12. 15:08

A forintot az euróval szemben 294,77-es árfolyam jegyzik délután három előtt pár perccel, a svájci frank 242,35 forintba kerül. A forint a március végi 308-as euróárfolyam óta folyamatosan erősödik.

A gyengülés hátterében főként a Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésével kapcsolatos félelmek álltak, így a mostani erősödés egyik oka az, hogy a nemzeti bank váratlan és piacidegen lépéseivel kapcsolatos rövid távú piaci félelmek elmúltak.

Most úgy fest, az MNB-nek fontos a piaci megítélés és az, hogy ne gyengüljön túl nagyot és túl gyorsan a forint. Az MNB többször is jelezte (személyesen Matolcsy), hogy a jegybank elsődleges célját, az alacsony inflációt fontosnak tartja, és csak ennek elérésével tesz az MNB olyan lépéseket, amik a gazdaságot élénkíthetik.

Ennek megfelelően az MNB múlt héten olyan csomagot jelentett be, ami ugyan segítheti a hitelezés felpörgését, de a program mérete - legalábbis egyelőre - meglehetősen szerény maradt.

A fentiek mellett a pozitív nemzetközi piaci hangulat, a kockázatkerülés csökkenése is pozitív hatással lehet a forintra.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu