Gusztáv
3 °C
7 °C

Ciprus állampolgársággal enyhítené a kárt

2013.04.16. 08:42

Az állampolgárság megszerzésének könnyítésével igyekszik enyhíteni a ciprusi kormány azon külföldiek fájdalmát, akik megtakarításait a szigetországnak nyújtott EU−IMF-mentőcsomag részeként meg kellett kurtítaniuk, írja a Napi Gazdaság. A legalább hárommillió eurót veszítő betétesek automatikusan megkaphatják a ciprusi személyi igazolványt, ha erre igényt tartanak.

Nikosz Anasztasziadész államfő szerint a lépés elsősorban orosz üzletembereket érint, akik eurómilliárdokat tartottak a ciprusi bankokban. A tízmilliárd eurós uniós támogatás egyik feltétele az volt, hogy az ország két legnagyobb bankjában elhelyezett 100 ezer eurónál magasabb betétek értékének egy részét felhasználják a bankrendszer feltőkésítéséhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen megtakarítások 60 százalékát elveszi az állam.

Anasztasziadész egy Limasszolban tartott orosz üzleti konferencián jelentette be a gesztust, amely szerinte részben enyhítheti az orosz befektetők által elszenvedett kárt. Az új kezdeményezés mellett módosítják az ország érvényben lévő "állampolgárságot befektetésért" programját is: míg korábban 10 millió eurós befektetésért adták a ciprusi személyit, a jövőben hárommillió euró lesz az alsó határ.

Mi sokkal olcsóbban áruljuk magunkat

Magyarországon tavaly jelent meg az a törvény, amely értelmében 250 ezer euró értékű, úgynevezett letelepedési államkötvény vásárlásával bármilyen EU-n kívüli polgár vehet magyar tartózkodási engedélyt. Nálunk ráadásul a legtöbb hasonló programhoz képest nem is feltétlenül valamilyen működő befektetéshez kötött a program, elég államkötvényt vásárolni.

Aki megveszi a speciális letelepedési kötvényt, az először tartózkodási, majd fél év múlva letelepedési engedélyt kap.

Végül változtatnak azon a szabályon is, amely szerint az állampolgárságot kérő külföldieknek öt éven át 15 millió euró betétet kellett tartaniuk egy ciprusi bankban. Ez a megtakarítás mostantól azonnal hozzáférhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!