Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ciprus állampolgársággal enyhítené a kárt

2013.04.16. 08:42

Az állampolgárság megszerzésének könnyítésével igyekszik enyhíteni a ciprusi kormány azon külföldiek fájdalmát, akik megtakarításait a szigetországnak nyújtott EU−IMF-mentőcsomag részeként meg kellett kurtítaniuk, írja a Napi Gazdaság. A legalább hárommillió eurót veszítő betétesek automatikusan megkaphatják a ciprusi személyi igazolványt, ha erre igényt tartanak.

Nikosz Anasztasziadész államfő szerint a lépés elsősorban orosz üzletembereket érint, akik eurómilliárdokat tartottak a ciprusi bankokban. A tízmilliárd eurós uniós támogatás egyik feltétele az volt, hogy az ország két legnagyobb bankjában elhelyezett 100 ezer eurónál magasabb betétek értékének egy részét felhasználják a bankrendszer feltőkésítéséhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen megtakarítások 60 százalékát elveszi az állam.

Anasztasziadész egy Limasszolban tartott orosz üzleti konferencián jelentette be a gesztust, amely szerinte részben enyhítheti az orosz befektetők által elszenvedett kárt. Az új kezdeményezés mellett módosítják az ország érvényben lévő "állampolgárságot befektetésért" programját is: míg korábban 10 millió eurós befektetésért adták a ciprusi személyit, a jövőben hárommillió euró lesz az alsó határ.

Mi sokkal olcsóbban áruljuk magunkat

Magyarországon tavaly jelent meg az a törvény, amely értelmében 250 ezer euró értékű, úgynevezett letelepedési államkötvény vásárlásával bármilyen EU-n kívüli polgár vehet magyar tartózkodási engedélyt. Nálunk ráadásul a legtöbb hasonló programhoz képest nem is feltétlenül valamilyen működő befektetéshez kötött a program, elég államkötvényt vásárolni.

Aki megveszi a speciális letelepedési kötvényt, az először tartózkodási, majd fél év múlva letelepedési engedélyt kap.

Végül változtatnak azon a szabályon is, amely szerint az állampolgárságot kérő külföldieknek öt éven át 15 millió euró betétet kellett tartaniuk egy ciprusi bankban. Ez a megtakarítás mostantól azonnal hozzáférhető.