Jolán
2 °C
4 °C

A K&H forintgyengülést vár

2013.04.17. 11:51
A növekedési kilátások mérséklődésével párhuzamosan fokozódik a bizonytalanság a tőkepiacokon, ezért a K&H Alapkezelő befektetési szakemberei az előttünk álló negyedévben a biztonságosabb pénzpiaci eszközök súlyának növelését javasolják a portfólión belül.

A nemzetközi tőzsdéken még tart a jó hangulat, az amerikai részvényindexek a válság előtti rekordokat döntögetik. A folytatást illetően azonban a növekedési kilátások nem túl meggyőzőek - vélekednek a K&H elemzői.

Az USA-tól eltekintve, ahol a lakáspiaci és foglalkoztatottsági adatok kedvezően alakulnak, a világ nagy részén az év elején várt növekedési előrejelzések jelentősen mérséklődtek. Mivel az eddigi árfolyam-emelkedés csak abban az esetben lenne fenntartható, ha a pozitív hangulatot a gazdasági növekedés alátámasztaná, így ennek hiányában az előttünk álló hónapokban korrekcióra, de minimum árfolyam-konszolidációra lehet számítani.

Gyengülhet az euró

A devizapiacokon a következő hónapokban is folytatódik a valuta leértékelési trend. „Az Európai Központi Bank az eddigi nyilatkozatok alapján nem kíván beszállni ebbe a versenybe, hiszen továbbra is habozik az utolsó kamatvágást illetően. Holott a makrogazdasági előrejelzések alapján az eurózóna gazdasága az idei évet biztosan recesszióban tölti. A következő hónapokban mégis az euró gyengülésére számítunk az amerikai dollárral szemben, éppen a gyenge növekedési kilátások miatt, annak ellenére is, hogy a jegybank ezt nem kívánja aktívan támogatni” – hangsúlyozta a befektetési szakember.

Az EKB-val ellentétben egyre több fejlett ország - leglátványosabban Japán – értékeli le fizetőeszközét, ami az adott deviza jelentős, akár 5-10 százalékos gyengülését is eredményezheti. Ennek következményeként egyrészt az eddigiekhez képest nagyobb mértékű árfolyamkilengésekre lehet számítani a devizapiacokon. Másrészt mivel a sorozatos leértékelések egyértelműen a feltörekvő országok kárára mennek, így a feltörekvő gazdaságok esetében csak mérséklődő növekedést várunk.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Gyengülhet a forint

  A forint árfolyamának rövid távon jót tett, hogy a jegybank láthatóan inkább a konzervatívabb eszközök irányába nyúlt, amitől megnyugodtak a piacok.

  Habár újra a 300-as szint alá került a forint, úgy gondoljuk, hogy további jelentős erősödés nem várható, mivel a gazdaságpolitika továbbra is a 300-as euró szint körüli árfolyamot támogatja, amely középtávon jót tehet az exportnövekedésnek.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?