Kevesebb magyar hajózott az Adrián

2013.04.17. 14:57

Tavaly tizedével kevesebb magyar hajó és turista fordult meg a horvát tengeri kikötőkben, mint egy évvel korábban. Még így is a magyarok számítanak a 8. legjelentősebb hajósnemzetnek Horvátországban.

Javul a helyzet

Az idei első negyedév adatai kedvezőbb képet mutatnak: a magyar vendégek száma nem változott, de az ide érkezők a korábbinál több időt töltöttek az Adrián – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője az MTI-vel.

Marin Skenderovic elmondta: 2012-ben közel tizenegyezer magyar turista 63,7 ezer vendégéjszakát töltött hajókon, s mindkét adat csaknem 10 százalékos csökkenést mutat 2011-hez képest.

A horvát Adrián a múlt évben 182 magyar bejegyezésű hajónak volt állandó kikötőhelye, ezek közül közülük 120 motoros, 59 vitorlás és 3 egyéb vízi jármű. A tranzitforgalomban megforduló magyar regisztrációjú hajók száma 10,1 százalékkal 1627-re csökkent, közülük 981 motoros, 640 vitorlás és 6 egyéb vízi járműként kért kikötési engedélyt.

Az igazi hajósnemzet

Horvátország népszerű

Horvátországban az első negyedév kiugró emelkedést mutat a turizmusban, 15,7 százalékkal 225,2 ezerre nőt a turisták és 28 százalékkal 640 ezerre a vendégéjszakák száma. Mintegy 60 százalékkal bővült az osztrák és a német vendégforgalom, 30 százalékkal az olasz, és csak a francia, japán és lengyel vendégek létszámában van némi csökkenés.

Az idegenforgalmi szakember hozzátette: a csökkenés ellenére a magyar még mindig a legjelentősebb hajósnemzetek közé tartozik Horvátországban. Az állandó hellyel rendelkező vízi járművek kategóriájában a horvátok, az osztrákok, a németek, a szlovénok, az amerikaiak, az olaszok és a britek után a magyarok a 8. helyen állnak, az ideiglenesen lehorgonyzó hajók esetében pedig a 10. hely a magyaroké.

Az Adriai-tenger horvát partszakaszán 98 kijelölt kikötő működik, ezekben összesen 14,4 ezer hajónak volt tavaly állandó kikötési engedélye, tranzitforgalomban pedig 181,6 ezer motoros vagy vitorlás jacht és egyéb vízi jármű fordult meg. Az összesített forgalom évről évre emelkedik, tavaly 10 százalékkal 660 millió kunára (mintegy 25,5 milliárd forintra) nőtt a kikötőkben befolyt bevétel is.

Marin Skenderovic beszámolt arról is, hogy az év első három hónapjában szinte változatlan vendégforgalom mellett több mint 8 százalékkal nőtt a Horvátországot felkereső magyar turisták vendégéjszakáinak száma. Eddig közel 4,9 ezer magyar vendég 14,1 ezer éjszakát tartózkodott az országban, s csak márciusban 15 százalékos bővüléssel 8 ezer magyar vendégéjszakát jegyeztek fel a statisztikák.