Árpád
-2 °C
4 °C

Még tíz évig tart a válság

2013.04.18. 08:25 Módosítva: 2013-04-18 08:26:31

A Bundesbank elnöke különösen pesszimista hangot ütött meg a Wall Street Journalnak nyilatkozva - írja a portfolio.hu. Jens Weidmann szerint az európai adósságválság még tíz évig nem fog véget érni. Arról is beszélt, az Európai Központi Bank tovább tudja csökkenteni a kamatot, ha a gazdasági folyamatok ezt indokolják.

Weidmann hozzátette, a kamatcsökkentés nem fogja megfordítani az eurózóna válságát, a felelősség a politikai vezetőkön van, hogy növekedést ösztönző lépéseket tegyenek, és megtalálják a módját, hogy az üzleti szféra hozzájusson a forrásokhoz.

A Bundesbank elnöke szerint jó döntés volt a ciprusi megállapodás, amelyben a nagybetéteseket megadóztatták, ami bár nem szolgál mintaként, mégis azt az üzenetet közvetíti a bankok és a pénztulajdonosok felé, hogy vállalniuk kell a befektetéseikből eredő kockázatokat. Az eset megmutatta, hogy van olyan lehetőség, hogy nem az adófizetőknek kell állnia a bankok kimentését. A betétekhez alapesetben nem szabad hozzányúlni, de Weidmann szerint a ciprusi betétekre jóval magasabb kamatot fizettek, mint például a németekre.

A jelen krízis legyőzése és hatásainak kezelése még tíz évig el fog tartani a jegybankár szerint. Amely nyilatkozat ellentétben áll más európai vezetők, például az Európai Bizottság elnökének szavaival, amely szerint mostanra az eurózóna túl van a nehezén.

Félrevezető a mostani nyugalom, és azt eredményezheti, hogy az egyes országok vezetői elhalasztják a fontos reformokat, mondta Weidmann. Gyors megoldást pedig az EKB sem tud nyújtani. Ráadásul a monetáris politikai csak tüneti kezelést tud nyújtani, aminek mellékhatásai és kockázatai vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?