Gizella
9 °C
14 °C

Kisvállalkozás építheti ki az útdíjrendszert

2013.04.19. 07:58

Megint van gazdája az elektronikus útdíjrendszernek. A pénteki Népszabadság azt írta, a Getronics Kft. januári visszalépése után egy kisvállalkozás, az i-Cell Kft. és szövetségesei kaphatnak lehetőséget az ország 6318 kilométernyi közútját lefedő hálózat kiépítésére.

Az i-Cell a Synergon Informatikai Nyrt. konzorcium tagjaként eredetileg is indult az elektronikus útdíj tenderen. Akkor a China International Telecommunication Construction Corporation (CITCC) kínai vállalattal és a Synergon leányvállalatával, a Synergon Integrator Kft.-vel közösen pályáztak.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. nemzetbiztonsági védőernyő alatt lefolytatott tenderén győztes cég szerződését a hírek szerint már alá is írták, de nem lehet tudni, mennyibe kerül majd a beruházás, a CITCC-vel közösen csaknem 50 milliárdért vállalták volna a projektet, több, mint 10 milliárddal többért, mint a nyertes Getronics.

A népszabadság szerint annyi bizonyosnak látszik, hogy a nyár derekán az új útdíjrendszer a főutak többségén még alapfunkcióiban sem fog működni, és már az is nagy eredmény lesz, ha az autópályákon haladó kamionokról el tudják majd dönteni, hogy egyáltalán fizettek-e bármiféle díjat. Az olyan részletek kezelésére, mint hogy a külön féle tehergépkocsiknak a kategóriájuknak megfelelő kilométerdíjat számlázzanak, a rendszer még nem feltétlenül lesz felkészítve.