Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kisvállalkozás építheti ki az útdíjrendszert

2013.04.19. 07:58

Megint van gazdája az elektronikus útdíjrendszernek. A pénteki Népszabadság azt írta, a Getronics Kft. januári visszalépése után egy kisvállalkozás, az i-Cell Kft. és szövetségesei kaphatnak lehetőséget az ország 6318 kilométernyi közútját lefedő hálózat kiépítésére.

Az i-Cell a Synergon Informatikai Nyrt. konzorcium tagjaként eredetileg is indult az elektronikus útdíj tenderen. Akkor a China International Telecommunication Construction Corporation (CITCC) kínai vállalattal és a Synergon leányvállalatával, a Synergon Integrator Kft.-vel közösen pályáztak.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. nemzetbiztonsági védőernyő alatt lefolytatott tenderén győztes cég szerződését a hírek szerint már alá is írták, de nem lehet tudni, mennyibe kerül majd a beruházás, a CITCC-vel közösen csaknem 50 milliárdért vállalták volna a projektet, több, mint 10 milliárddal többért, mint a nyertes Getronics.

A népszabadság szerint annyi bizonyosnak látszik, hogy a nyár derekán az új útdíjrendszer a főutak többségén még alapfunkcióiban sem fog működni, és már az is nagy eredmény lesz, ha az autópályákon haladó kamionokról el tudják majd dönteni, hogy egyáltalán fizettek-e bármiféle díjat. Az olyan részletek kezelésére, mint hogy a külön féle tehergépkocsiknak a kategóriájuknak megfelelő kilométerdíjat számlázzanak, a rendszer még nem feltétlenül lesz felkészítve.