Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Olcsóbb gyógyszertől rettegnek a patikusok

2013.04.19. 08:16

"Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2015-re a hazai gyógyszertárak többsége a veszteség határára kerülhet" - állítja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a Világgazdaságban. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke szerint az összpatikai forgalom 2010-ben és 2011-ben még meghaladta a 611 milliárd forintot, tavaly azonban a 600 milliárd forintot sem érte el, idén pedig mindössze 560 milliárd forint körülire becsüli a szövetség.

A tb-támogatott orvosságok árrése 2005 óta folyamatosan csökken, egyre olcsóbbak az orvosságok, így a patikák bevétele is csökken. Ráadásul az árcsökkentésbe vont termékek száma tovább bővül, különösen, hogy a közeli jövőben számos, ma még originális gyógyszernek lejár a szabadalma, így hatóanyaga szabadon másolható, és a generikus gyártók árban is versengenek majd egymással.

A veszteségeket ellensúlyozandó, a szövetség többek között visszaterelné a patikákba az immár hat éve benzinkutakon, drogériákban és hipermarketekben is kapható recept nélküli gyógyszereket. A szövetség szerint „a gyógyszer helye a gyógyszertárban van”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?