Nyugdíjpénztárakat jelentett fel a Kehi

2013.04.22. 11:49

Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) két ingatlanalap ellen. A Magyar Nemzet információja szerint a napokban zárult ellenőrzések során kiderült, hogy hét magánnyugdíjkassza a MAG Ingatlanbefektetési Alaptól, illetve a NAP Ingatlanfejlesztő Alaptól vásárolt befektetési jegyeket. A cégek alapkezelési tevékenységét 2011. augusztusáig a Macrogamma Zrt. látta el.

A Kehi vizsgálat feltárta, hogy a Macrogamma tisztségviselői nem a MAG, illetve a NAP javára vásároltak kedvező árú ingatlanokat. Ráadásul a magánkasszákhoz, illetve - az állami rendszerbe visszatérő tagok után - a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került befektetési jegyek várhatóan értéktelenné válnak. A túlértékelt ingatlanokra ugyanis időközben jelzálogot jegyeztettek be.

Az ügy miatt csaknem másfélmilliárd forintos kár érhette a két ingatlanalap befektetőit. A károsultak között van az állam is, mivel a 2011. évi nyugdíjreform során a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap tulajdonába is kerültek a jegyek közül.