Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gerhardt hivatalosan is a jegybank alelnöke

2013.04.22. 14:48 Módosítva: 2013-04-22 14:48:22
Gerhardt Ferenc az MNB új alelnöke. Várhatóan újabb negyed százalékpontos kamatvágás jön kedden, de a 0,50 százalékpontos csökkentést sem kizárt.

Kinevezte Áder János köztársasági elnök Gerhardt Ferencet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új alelnökének. A jegybanki vezető hétfői, a Sándor-palotában megtartott kinevezésen jelen volt Járai Zsigmond, az MNB korábbi elnöke, a felügyelőbizottság jelenlegi elnöke, Cinkotai János, Pleschinger Gyula, Bártfai-Mager Andrea és Kocziszky György, az MNB Monetáris Tanácsának külső tagjai, Nagy Róza, az MNB főigazgatója, továbbá Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója. A kinevezés, amit a miniszterelnök javaslatára tett az államfő, április 22-étől hatályos és hat évre szól.

Orbán Viktor miniszterelnök április 11-én jelölte Gerhardt Ferencet a jegybank alelnökének. A szakember 2011. március 21. óta a monetáris tanács külső tagja. Új alelnök kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy Király Júlia április 8-án bejelentette, lemond alelnöki posztjáról.

Gerhardt Ferenc a parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán amellett érvelt, hogy a szakma szabályai szerint a jegybank óvatos, konzervatív lépéseket fog tenni a monetáris politikai döntései során, és ezekkel igyekszik majd beindítani a hitelezést, és ezáltal segíteni a növekedést.

A kinevezéssel várhatóan ismét hét fővel ülésezik majd keddi kamatdöntő ülésén a jegybank monetáris tanácsa. A testület márciusban kilencfős létszámmal ülésezett, miután Matolcsy György elnöki kinevezésével párhuzamosan egy alelnökkel és egy külső taggal bővült a testület. Karvalits Ferenc korábbi alelnök megbízatása március végén járt le.

A reálkamat nagyobb, mint egy éve

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak közül a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai fél százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a monetáris tanács keddi ülésére. A konszenzus szerint ennél kisebb mértékben, csupán 0,25 százalékkal esik majd a kamat, ami 4,75 százalékos történelmi mélypontot jelentene.

Érvelésük szerint az MNB a jelenlegi enyhítési ciklusban eddig 2,00 százalékponttal csökkentette alapkamatát, a tejes kosárra számolt éves összevetésű infláció azonban ennél nagyobb ütemben, tavaly augusztus óta mintegy 3,00 százalékponttal csökkent. A Barclays londoni elemzői szerint emiatt az elmúlt hónapokban a reálkamatszint még nőtt is és jelenleg viszonylag magas: 2,80 százalékponttal haladja meg az inflációs ütemet.

Ennek alapján a Barclays szakértői szerint indokolt lenne az MNB monetáris enyhítési ütemének felgyorsítása és 0,50 százalékpontos kamatcsökkentés végrehajtása a keddi kamatdöntő ülésen. A cég londoni elemzőinek várakozása az, hogy a mostani enyhítési ciklus 3,50 százalékos alapkamatszinten fejeződik be.

A JP Morgan elemzői az eddigi ütemmel azonos, 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a keddi MNB-ülésre. Hozzátették: azt valószínűsítik, hogy a magyar jegybank 4,00 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezt a szintet az idei harmadik negyedévben eléri. A cég korábbi várakozása az volt, hogy az MNB májusban, 4,50 százalékos kamatszinten leállítja az enyhítési ciklust.

Japán hátszéllel

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai szintén 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósoltak keddre, de hozzátették: ezután már csak egy újabb negyed százalékpontos enyhítést várnak, és azzal számolnak, hogy az így elért 4,50 százalékos kamatszinten leáll a magyar jegybank enyhítési ciklusa.

Mindemellett a Japánban bejelentett enyhítési lépések, valamint az euróövezeti jegybank (EKB) kamatcsökkentéséhez fűződő piaci várakozások szintén csökkentik a magyar állampapírok iránti keresletre nehezedő kockázatokat alacsonyabb MNB-kamatszint mellett is - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?