Így pörgetnék fel a lakáspiacot

2013.04.22. 14:23 Módosítva: 2013.04.22. 14:23

Nagy szüksége lenne az ingatlanpiacnak a két százalékos kedvezményes MNB-hitelre valamint az ÁFA visszaígénylésének lehetőségre, írja az otthoncentrum.hu. 2008-ban az eladott lakások 10 százaléka még új építésű volt, ma már ez a szám csak három százalék.

Az Otthon Centrum szerint emögött több ok is meghúzodhat. „A vevők bizalmatlanok lettek, egyre kevésbé mernek vételár előlegeket fizetni még el nem készült lakásokra, ami komoly finanszírozási problémák elé állítja az ingatlanfejlesztőket.” - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

„Szinte nincs utánpótlás újépítésű lakásokból, ezért a már átadott, de még eladatlan lakáskészlet nagyon statikus, a vevők 3-6 hónappal később ugyanazokkal a lakásokkal találkoznak a kínálatban, amiket már korábban is láttak. Ez pedig egyre inkább a használt lakások felé fordítja őket.”

Így zuhant össze a piac

Az ingatlanfejlesztők az ÁFA emelkedése és a kamattámogatott hitelek megszűnése miatt jelentősen visszafogták aktivitásukat. 2012-ben a használatbavételi engedélyek száma 17, az építésieké pedig 15 százalékkal  volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 2012-ben átadott lakások száma alig negyede volt a 2005-ös értéknek.

t02
Fotó: Barakonyi Szabolcs

„Budapesten a használatbavételi engedélyek száma 2012-ben 49 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011-ben, és az építési engedélyek száma is 32 százalékkal csökkent ugyanezen időszakon, szemben az országos 17 és 15 százalékos csökkenéssel.

Emögött az áll, hogy Budapesten tradicionálisan nagyon magas az értékesítési célra épített lakások aránya, és a jelenlegi gazdasági- és finanszírozási környezetben nagyon kevés ingatlanfejlesztő vág bele értékesítési célú lakásépítésbe” – írják elemzésükben az Otthon Centrum szakértői.

Szerintük a kamattámogatás és a szocpol jelenlegi formája nem népszerű, ezért egyéb kedvezményekre lenne szükség. Azt szeretnék, hogy átmenetileg csökkentse a kormány az ÁFA-t, és vissza lehessen is ígényelni.

Ez 25 milió forintos lakás átlagár mellett számításaik szerint öt milliárd forintba kerülne a költségvetésnek. Az cég szerint nagy szükség lenne az MNB által ígért két százalékos hitelre is.