Idén már ezermilliárddal nőtt az államadósság

2013.04.24. 11:05

Mindössze három hónap alatt 972 milliárd forinttal emelkedett a központi költségvetés adóssága, így március végén újra történelmi csúcson volt. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 21 692,4 milliárd forintos adósság az új rekord, igaz, ez épp csak meghaladja a februári 21 630 milliárdot. A tavaly márciusinál 865,6 milliárd forinttal volt több az idei első negyedév végén a költségvetési adósság.

 

Az új csúcs azt jelenti, hogy az államadósság – pontosabban a központi költségvetés adóssága – egy lakosra jutó szintje a népszámlálás adataiban szereplő 9,938 millió emberrel számolva 2 182 773 forint, vagyis egy négytagú családra nagyjából 8,7 millió forintnyi államadósság jut.

Februárról márciusra folytatódott a forintos eladósodás, és csökkent a devizaalapú. A forintban számolt – a magasabb kamatok miatt drágábban finanszírozható, viszont kiszámíthatóbb – adósságállomány történelmi csúcsra, 12 436,9 milliárd forintra emelkedett, ami 86 milliárdos növekedés a februárihoz képest, és csaknem 400 milliárddal több, mint a múlt év végén volt.

A devizás adósság viszont tovább csökkent, márciusban majdnem 70 milliárddal volt kisebb, mint februárban, azonban így is majdnem 600 milliárddal haladta meg az év végit. A 8967,8 milliárd forintnyi devizás adósság az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke. A devizás adósság csökkenését eredményezhette az is, hogy márciusban nagy mennyiségben váltottak vissza korábban értékesített eurós államkötvényt a tulajdonosok.

Az adósság számszerű növekedése ellenére a kormányportálon lévő adósságnyomás-mérő a GDP-arányos adósságszint csökkenését mutatja. A kormányzati adatok szerint március elején még 80 százalék fölött volt a GDP-arányos adósság, a legfrissebb adat szerint viszont 79,16 százalék az adósságszint.