Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Idén már ezermilliárddal nőtt az államadósság

2013.04.24. 11:05

Mindössze három hónap alatt 972 milliárd forinttal emelkedett a központi költségvetés adóssága, így március végén újra történelmi csúcson volt. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 21 692,4 milliárd forintos adósság az új rekord, igaz, ez épp csak meghaladja a februári 21 630 milliárdot. A tavaly márciusinál 865,6 milliárd forinttal volt több az idei első negyedév végén a költségvetési adósság.

 

Az új csúcs azt jelenti, hogy az államadósság – pontosabban a központi költségvetés adóssága – egy lakosra jutó szintje a népszámlálás adataiban szereplő 9,938 millió emberrel számolva 2 182 773 forint, vagyis egy négytagú családra nagyjából 8,7 millió forintnyi államadósság jut.

Februárról márciusra folytatódott a forintos eladósodás, és csökkent a devizaalapú. A forintban számolt – a magasabb kamatok miatt drágábban finanszírozható, viszont kiszámíthatóbb – adósságállomány történelmi csúcsra, 12 436,9 milliárd forintra emelkedett, ami 86 milliárdos növekedés a februárihoz képest, és csaknem 400 milliárddal több, mint a múlt év végén volt.

A devizás adósság viszont tovább csökkent, márciusban majdnem 70 milliárddal volt kisebb, mint februárban, azonban így is majdnem 600 milliárddal haladta meg az év végit. A 8967,8 milliárd forintnyi devizás adósság az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke. A devizás adósság csökkenését eredményezhette az is, hogy márciusban nagy mennyiségben váltottak vissza korábban értékesített eurós államkötvényt a tulajdonosok.

Az adósság számszerű növekedése ellenére a kormányportálon lévő adósságnyomás-mérő a GDP-arányos adósságszint csökkenését mutatja. A kormányzati adatok szerint március elején még 80 százalék fölött volt a GDP-arányos adósság, a legfrissebb adat szerint viszont 79,16 százalék az adósságszint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?