Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akik milliárdokkal tartoznak NAV-nak

2013.04.26. 12:21

Több száz milliárd forinttal tartoznak azok a cégek és magánszemélyek, akik szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss listáin, írta a Napi Gazdaság.

Közzétette az adóhatóság azokat a friss listákat, amelyeken a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló száz-, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkező cégeket illetve magánszemélyeket sorolja fel, betűrendben. A 2013 első negyedéves adatok szerint 1,8 ezer cégről és 3,9 ezer magánszemély illetve egyéni vállalkozóról van szó - ők több mint 215 milliárddal lógnak, de valószínűleg ennek sokszorosa a tőlük követelt összeg.

A legalább tízmilliós tartozást felhalmozók között 2,7 ezer egyéni vállalkozó és 1,2 ezer vállalkozással nem rendelkező magánszemély található meg - a lista gyakorlatilag ugyanolyan hosszú, mint 2012 utolsó negyedében volt. A felsorolás egyik érdekessége, hogy a lakcímmel nem rendelkező magánszemélyek között Zuschlag János volt szocialista képviselő is megtalálható, aki jelenleg börtönbüntetését tölti.

A tetemes adóhiányt felhalmozó magánszemélyek listáján megtalálható Gáspár Győző és felesége, Gáspárné Balla Beáta is, akiknek 2011 első negyedévében még sikerült leküzdeniük magukat a szégyenfalról. Még 2012 harmadik negyedében kikerült a felsorolásból Lang Györgyi énekesnő, ám a rendőrség által korábban körözött, jó ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László továbbra is megtalálható a listán.

Továbbra is szerepel a felsorolásban ugyanakkor az az üllői Horváth Mónika Zsuzsanna, aki összesen 3,5 milliárd forint adóhiánnyal és jogkövetkezménnyel vezette a harmadik negyedévben jogerőssé vált, legnagyobb adótartozásokat részletező listát. Sem a negyedik negyedéves magánszemély rekorder, a 817 millió forinttal tartozó Szigetvári István neve nincs a felsorolásban, sem az első negyedéves csúcstartóé, a gyömrői Varga Csaba, aki összesen 1,6 milliárddal lóg az adóhatóságnak. A negyedik negyedéves listán az 55. legnagyobb adósként szereplő, a múlt év végén összesen több mint 310 millió forinttal tartozó piliscsabai Kovács Gergely neve viszont felbukkan.

Az egyéni vállalkozók listáján továbbra is szerepel az akasztói Stadler József, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be. Az érintettek minél hosszabb ideig nem fizetik meg az adótartozásukat, annál nagyobb késedelmi kamattal és bírsággal kell pluszban számolniuk. A NAV 2011. év végén 340 milliárd forint behajthatatlan tartozást tartott nyilván úgy, hogy ezek állománya folyamatosan nőtt.

Közel 1,8 ezer cég szerepel a százmillió forint feletti, folyamatosan, legalább 180 napon át fennálló tartozással rendelkező vállalkozások listáján. Közülük alig félezer vállalkozás esetében van bármiféle esély arra, hogy a pénz még befolyhat. Ezek a cégek nem állnak ugyanis sem felszámolási sem végelszámolási eljárás alatt, míg a többi igen. Az ebből a listából hagyományosan nem derül ki, hogy pontosan mennyi a tartozása ezeknek a cégeknek, a felsorolásban ugyanis csak a nevük szerepel.

A listára került cégek többsége azonban valószínűleg sosem fogja visszafizetni ezt a tartozást - akkor sem, ha az eljárások során az adótartozások kiegyenlítése az első helyen szerepel. Ha csak százmillió forinttal számolunk, a felszámolás és végelszámolás alatt lévő cégek esetében ez összesen bő 130 milliárd forint adótartozást feltételez, valójában ennek sokszorosa lehet a kint lévő pénz.

A nagy adósok között továbbra is szerepel a tavaly február 14. óta felszámolás alatt lévő Malév Magyar Légiközlekedési Zrt., a májusban szintén felszámolás alá került pécsi Elcoteq Magyarország Elektronikai Kft. is. Az elektronikai cég a luxemburgi anyavállalatának csődje miatt került nehéz helyzetbe, hazánkban 1500 embert foglalkoztatott. Szintén megtalálható a felsorolásban a felszámolás alá került Kapuvári Hús Zrt.

Az egykor szebb napokat látott, jelenleg felszámolás alatt álló Ganz-cégek is felkerültek a listára: a Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. és a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt., valamint az elektronikai áruházait korábban sorra bezáró Electro World Magyarország Kft. is. Régóta szerepel a lajstromban az egykori győri csipkefüggönygyár tulajdonosa, a Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt., illetve megtalálni a felszámolás alatt lévő Budapesti Vegyiművek Zrt. nevét is. Továbbra is szerepel a listán a Herz Szalámigyár Zrt., a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt., az Ikarus Holding Zrt., a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Bognár Szörp Kft., neves bútorgyárak, ingatlanfejlesztők, agrárvállalatok.