Erzsébet
1 °C
4 °C

Börtönbe zárhatják a kapzsi bankárokat

Portfolio
2013.04.26. 11:16

Börtönbe is zárhatják azokat a bankárokat, akik gondatlan tevékenységük miatt óriási veszteséget okoznak, és ezzel bajba sodorják pénzintézetüket. A Nagy-Britanniában készülődő javaslat célja, hogy a Libor manipulációs botrányhoz hasonló esetektől elrettentse a kapzsi bankárokat - idézi a portfolio.hu a Financial Times cikkét.

Nagy-Britanniában a bankügyekkel foglalkozó bizottság néhány tagja szorgalmazza a bankárok személyes felelősségre vonására vonatkozó jogszabályok megalkotását. A testület egyik tagja úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy a bankok társadalmi támogatottságot élveznek, így amikor bajba kerülnek, segítséget kapnak. "Úgy gondolom, hogy emiatt szükség van a személyes felelősségvállalásra a bankoknál" - tette hozzá.

A törvénytervezet végső formája május végére készülhet el. A bizottságot George Osborne brit pénzügyminiszter a Libor-botrányt követően állította fel azzal a céllal, hogy a bankárok tevékenységét minden szempontból megvizsgálják. "A bankok bedőléséért felelős személyeket még inkább elszámoltathatóvá, és következetesen büntethetővé kell tenni" - áll a bizottság néhány héttel ezelőtti jelentésben.

Az Egyesült Államokban is egy ehhez hasonló törvényen dolgoznak. Itt a vezetők ellen vádat lehet majd emelni a társadalmi biztonság és jólét kockáztatása miatt, ha a munkájuk során hozott döntések ezt indokolják. Az új szabályokat ellenzők szerint a szabályozás hátráltatná a bankárokat a mindennapi munkájuk végzésében, valamint túl konzervatív hitelezési és kereskedési döntések meghozatalára sarkallná őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?