Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Romániába költözhetnek a magyar adócsalók

2013.04.26. 08:06

Súlyos következményei lesznek a költségvetésre nézve, hogy Bukarest június elsejétől − az Európai Bizottság (EB) döntése szerint − már nem alkalmazhatja a fordított áfafizetést. A jelentős bevételkiesés mellett valós a veszélye annak, hogy Romániát elárasztják a Magyarországról és Bulgáriából érkező spekulánsok, miután ezen országokban még egy évig él a fordított adófizetési rendszer − kongatja a vészharangot a szakma.

A Napi Gazdaság szerint mindezt alátámasztja, hogy 2011-ben, amikor Románia bevezette ezt az adózási rendszert, Magyarországra menekültek a romániai adócsalók, a fantomcégek addig léteztek, amíg a betakarítás tartott, azt követően nyomuk veszett. A pénzügyminisztérium becslése szerint a fordított áfafizetés 2011-ben 240 millió lej (egy euró 4,4 lej), 2012-ben pedig már 410 millió lej többletbevételt generált a költségvetésnek. Bukarest emiatt 2015-ig meg szerette volna tartani ezt a rendszert, amelyet a belső piacon kiterjesztettek volna a zöldség, gyümölcs, hús, cukor és pékipari ágazatokra is.

A fordított adófizetést nem lehet szisztematikusan azért alkalmazni, hogy a hatóságok kompenzálják a hiányos adófelügyeletet − érkezett Brüsszel szigorú válasza, ennek ellenére Bukarest még reménykedik, hogy a moratóriumot legalább egy évvel meghosszabbítja a bizottság. Negatív válasz esetére létezik egy részmegoldást kínáló forgatókönyv: a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra csökkentik július elsejétől a pékáruk mellett a kenyérgabona és a teljes gyártási lánc áfáját. Ezzel az ágazatban az adócsalás mértéke 70-75 százalékról − ami számszerűsítve tavaly mintegy 300 millió eurót jelentett − 20 százalékra mérséklődne, az államkassza bevételei pedig 35 százalékkal emelkednének − állítja Aurel Popescu, a Rompan pékipari szövetség elnöke.

Kormányzati adatok szerint az adócsalás mértéke Romániában eléri a GDP 8 százalékát, az AT Kearney tanácsadó szerint a feketegazdaság mértéke összességében a GDP közel 30 százalékára rúg, ami számszerűsítve tavaly már 38 milliárd eurót jelentett. A legfertőzöttebb ágazat az alkohol- és a dohányipar, valamint az energetikai szektor. Az adóbevételek a román GDP alig 32-33 százalékát adják.