Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Új világpénzt akarnak a dollár helyett

2013.04.28. 09:38

A Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló –nevük angol kezdőbetűjéből képzett rövidítéssel – BRICS-országok szerint a dollár helyett a jelenleg csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elszámolási egységeként szolgáló SDR lehetne a világ első számú tartalékvalutája, írja az az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. elemzésében. (1 SDR – angolul Special Drawing Rights, azaz különleges lehívási jogok – egyenlő 1,5042 amerikai dollár)

A Conclude közleménye szerint a BRICS-országok március végi, a dél-afrikai Durbanben tartott csúcstalálkozójukon kifejtették: az SDR stabilitást vinne a világ pénzügyi rendszerébe, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed instabillá teszi a dollárt azáltal, hogy ezermilliárdokat pumpál belőle a világgazdaságba.

A BRICS-országok  szerint negatívan hathat a szegényebb országokra, hogy a fejlett államok jegybankjai a saját valutájukkal árasztják el a világot. Ezért is változtatnának az SDR értékét meghatározó, az IMF igazgatósága által ötévente felülvizsgált valutakosár összetételén, amelyben a nemzetközi kereskedelemben leggyakrabban használt pénznemek szerepelnek, 2016-ig például négy valuta: az amerikai dollár 41,9, az euró 37,4, az angol font 11,3, a japán jen 9,4 százalékos súllyal.

Az IMF és a Világbank helyett a BRICS-országok új globális fejlesztési intézményt javasolnak, amely elősegíthetné az amerikai dollár elsőszámú globális tartalékvaluta szerepének csökkenését a nemzetközi kereskedelemben. Ebből a célból a tavaly egymás között 75 milliárd dollár értékben kétoldalú forgalmat elért Brazília és Kína éppen Durbanben írt alá megállapodást arról, hogy a következő három évben áruforgalmukból évente mintegy 30 milliárd dollárt saját valutáikban számolnak el.

Annak ellenére, hogy a BRICS adja a világ népességének közel felét, 14 ezer milliárd dolláros összesített GDP-jük nagyjából az Egyesült Államokéval egyenlő. Magyarország március végi, közel 35,5 milliárd eurós nemzetközi tartalékából mindössze 248 millió eurónak megfelelő volt az SDR, olvasható a Conclude elemzésében.