Árpád
-2 °C
3 °C

Sok a trehány kéményseprő

2013.04.30. 12:11

A kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági felügyeletét 2013. január 1-jével a tűzvédelmi hatóság végzi. A katasztrófavédelem ezért országszerte ellenőrzéseket tartott, amelyek során a tevékenység szakszerűségét vizsgálta. Országosan 58 kéményseprő-ipari közszolgáltatót vettek kontroll alá. Közülük 14-nél mindent rendben találtak, 44 szolgáltatónál azonban több mint 80 szabálytalanságot tártak fel.

Az ellenőrzések több szempont szerint zajlottak. Vizsgálták például, hogy teljesítik-e bejelentési kötelezettségüket. Egy kivételével valamennyi kéményseprő-ipari közszolgáltató eleget tett ennek a kötelezettségének. Az ellenőrök a személyi, szakmai és tárgyi feltétek meglétét is kontrollálták, mint kiderült, egy közszolgáltató kivételével valamennyien rendelkeznek a jogszabály által meghatározott létszámmal. Rosszabb a helyzet a tárgyi eszközök esetében, hiszen hét megye 12 közszolgáltatójánál volt valamilyen hiányosság.

Több szempontból is ellenőrizték a revizorok a tevékenység adminisztrációs részét. Az előírt nyilvántartásokat – égéstermék-elvezetőkről, tüzelőberendezésekről címenként, az ingatlantulajdonosok, -használók személyes adatairól – három megyében öt közszolgáltató nem vezeti megfelelően. Sokkal jobb a helyzet a dokumentációk kezelését illetően. Megfelelően őrzik őket, és igazolható módon adják át az ingatlan használói, tulajdonosai részére.

Három megye nyolc közszolgáltatójánál volt gond a határidők betartásával – értesítések kiküldése, megrendelt vizsgálatok elvégzése, tanúsítvány, nyilatkozat kiadása. A legtöbb hiányosság a kiértesítésekre vonatkozó határidők esetében volt, sok helyen az előírtnál rövidebbet határoztak meg. Negatív tapasztalatokkal zárult a nyomtatványok vizsgálata, hat megye hét közszolgáltatójánál szembesültek valamilyen hiányossággal: több helyen nem a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő nyomtatványokat használnak, vagy nem megfelelően töltötték ki azokat.

2012-ben 648 kéménytűz volt, idén eddig 441 esetben riasztották a tűzoltókat ilyen esethez. A 441 kéménytűz esetében számos szankciót kellett alkalmazni vagy az ingatlan tulajdonosával, vagy a szolgáltatóval szemben. Ezek között volt hatósági felhívás, tűzvédelmi bírság kiszabása, de nem egyszer a kémény üzemeltetését is megtiltották. 162 olyan helyszínen, ahol valamilyen káresemény következett be, nem tudták igazolni, hogy megtörtént a kémény ellenőrzése, tisztítása a jogszabályban előírt időn belül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?