Megszüntethetik az 500 euróst

2013.05.02. 13:37

Érdemes fontolóra venni az ötszázeurós bankjegy (kb. 150 ezer forintot ér) megszüntetését, hiszen az emberek alig használják, idézte a Figyelő Vítor Constâncio közelmúltban tett kijelentését. Az Európai Központi Bank alelnöke erről az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságában beszélt.

A maffia pénzének tartott bankjegy nem most került a viták középpontjába, a Banca d’Italia már 2008 óta korlátozza a legnagyobb címletű euróbankjegyek kiadását, olasz jegybank korábban közölte, hogy a pénzmosás elleni harc részeként jobban ellenőrizni fogják az 500 euróssal fizetett összegek eredetét.

A La Republica pedig arról írt, ha Olaszországban rászállnak az 500-asra, az orosz vendégek azonnal eltűnnek a velencei kaszinókból. 2013-ban ötszázasból nagyjából 500-600 millió darab volt forgalomban Európában, az összes bankjegy négy százaléka. Az ötszázasokat többnyire azért kötik össze a szervezett bűnözéssel, mert ebből a címletből fér el a legnagyobb összeg aktatáskákba, borítékba, nokiás dobozba.

Tavaly Mario Draghi, az EKB elnöke még ellenezte a címletek kivonását a forgalomból, méltatta az ötszázasok értékmegőrző funkcióját. Egyes érvek szerint az 500 eurós megszüntetése akár a gazdaságot is élénkítheti, a kisebb bankjegyeket ugyanis általában könnyebben költik el.