Matolcsy hadat üzen az OTP-nek?

2013.05.09. 09:40 Módosítva: 2013.05.09. 09:40

A pénzintézetek között gyenge a verseny, ezért a jegybank teljes eszköztárát a bebetonozott banki monopolpozíciók feltörésére kell felhasználni – mondja a csütörtökön újságos standokra kerülő Heti Válaszban Matolcsy György. (A magyar bankrendszerre egyébként nem jellemző az, hogy bárki is monopol helyzetben lenne, persze vannak bankok, melyek az ügyfelek kényelmességét és tájékozatlanságát kihasználva bizonyos ügyfélszegmensekben nincsenek versenyhelyzetbe kényszerítve. Ha Matolcsy fel akarja törni a bebetonozott banki pozíciókat, akkor minden bizonnyal a legnagyobb mérlegfőösszeggel, ügyfélállománnyal és fiókhálózattal rendelkező OTP-vel kell kezdenie.)

A jegybank előtt két út állt - mondja a Heti Válasznak adott interjújában Matolcsy György jegybankelnök. Az első szerint az MNB vagy felhagy a kis lépésekben történő alapkamat-csökkentés politikájával, és két-három lépésben viszi le az alapkamatot a konszenzushoz közelítő szintre.

Vagy a második szerint fokozatosan jut el ahhoz a semleges kamatlábhoz, ami a piaci szereplők és szakmai mutatók szerint a magyar gazdaság számára is kívánatos és helyes. Ezzel párhuzamosan viszont olyan célzott, eseti hitelprogramot indít, ami a jegybanki kamatnál alacsonyabb kamatszinttel is operál – mondja a Heti Válaszban Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank új elnöke úgy fogalmaz: a vezető bankárok és a stratégiai tanácsadók döntő többsége is ez utóbbit javasolta, s az általa képviselt konzervatív és felelős monetáris politikához is ez áll a legközelebb. Matolcsy szerint az első megoldás kevésbé lett volna kiszámítható, és több kockázattal járt volna az ország számára.

A jegybankelnök beszél arról is, hogy az MNB megemelheti a kisvállalkozások devizahiteleinek forintra váltásához, valamint fejlesztési céljaikhoz nyújtott kétszer 250 milliárd forintos keretösszeget: „az ugyanis már most látható, hogy bár még el sem indult az MNB növekedési hitelprogramja, máris igen élénk az érdeklődés a program keretében kínált hitelek iránt az üzleti szektor részéről”.

Matolcsy György leszögezi: mivel a pénzintézetek között a lehetségesnél gyengébb a verseny, ezért a jegybank teljes eszköztárát kifejezetten a bebetonozott banki monopolpozíciók feltörésére és ezen keresztül az ország pénzügyi működési költségeinek csökkentésére kívánja felhasználni.

Az unortodox megoldásairól ismert volt nemzetgazdasági miniszter egyértelművé teszi: nem tartja lehetségesnek, hogy a devizahitelek jelentette probléma az ország devizatartalékának felhasználásával végleg rendeződjön.