Nem lesz örökké árfolyamgát

2013.05.10. 17:47

A kormány folyamatosan vizsgál minden olyan életképes kezdeményezést, amely tovább tudja csökkenteni a lakosság devizakitettségét, de a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedésnek költségvetési vonzata is van - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra a kérdésre, hogy tervezik-e az árfolyamgát korlátlan ideig tartó meghosszabbítását, ahogy azt a PSZÁF javasolta.. A tárcánál kiemelték, hogy örökké tartó intézkedéseket, legyen szó bármelyik eszközről, nem terveznek.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke ugyanis csütörtökön Pécsen azzal érvelt, hogy bár a PSZÁF nem tud arról, hogy a kormány a határidő meghosszabbítását tervezné, a szervezet fontosnak tartaná, hogy az árfolyamgát korlátlan ideig megmaradjon. "Ameddig devizahiteles ügyfél létezik, számára mindig biztosítsuk azt a lehetőséget, hogy ha szükségét érezné, beléphessen a konstrukcióba" - indokolt.

A devizahitelesek május 31-éig választhatják az árfolyamgát-konstrukciót. Március végéig az érintettek harmada, több mint 150 ezer ember élt a lehetőséggel - mondta el Szász Károly Pécsen.