Imádják a kínaiak, amit Csányi csinál

2013.05.13. 14:22 Módosítva: 2013.05.13. 14:39

Megduplázta kínai exportját 2010-hez képest a Csányi Pincészet Zrt., idézi a pincészet közleménye Gál József vezérigazgatót. A borászat emellett jelentős ültetvénytelepítést fejezett be, és Bourdeaux-ban aranyérmet nyert a Kővilla Cuvée 2009-cel Challenge International du Vin 2013 France-on; korábban a Mondial du Rosé-n és a Vinalies Internationales-en is szerzett már aranyérmet.

A vezérigazgató szerint a kínai piacon érezhetően megnőtt az igény a minőségi, különösen a nagy nemzetközi versenyeken díjazott borok iránt. Gál biztos benne, hogy a kihívások ellenére a kínai piacon lesz keresnivalójuk hosszú távon is: ehhez szerinte az kell, hogy a szisztematikus piacépítés a megfelelő tőkeerővel társuljon.

A vezérigazgató kifejtette: az idei nemzetközi kiállítások tapasztalatai azt igazolják, hogy a felső kategóriás magyar borok minősége megfelel a nemzetközi trendeknek. Az erőteljesebb exportot Gál szerint a tapasztalatlanság és az egységes magyar bormarketing hiányosságai is akadályozzák.

Gál a nemzetközi trendeket tanulmányozva kijelentette: a testes nagy francia borok hegemóniája után most az adott termőhelyekre jellemző, egyéni ízvilágot képviselő könnyebb borok a sikeresek. Mivel Európában csökken az ültetvények nagysága, a legnagyobb versenytársnak az alacsony árkategóriában is jó minőséget nyújtó chilei, argentin és ausztrál borok.

A 20 legnagyobb magyar borászat közé tartozó Csányi Pincészet egyik különlegessége, hogy az elérhető árú Teleki Villányi borcsalád két tagja is komoly díjat kapott: a Rose Cuvée 2012 a Le Mondial du Rosé-n aranyérmet, a Portugieser 2012 a Portugieser du Monde-on ezüstérmet nyert.

A borászat jelentős ültetvényfejlesztést fejezett be a közelmúltban. A közel 600 milliós beruházás eredményeként az újonnan telepített 95 hektáros ültetvénnyel 370 hektárra nőtt a borászat ültetvényeinek mérete. A legújabb telepítés eredményeként a régióra jellemző hagyományos fajták, vagyis a Cabernet Franc, a Cabernet Souvignon, a Kékfrankos és a Merlot mellett az épp divatos Syrah tőkék is megjelentek Villányban.