Stagnálás után újra esett az arany

2013.05.13. 14:16 Módosítva: 2013.05.13. 16:47

Két hétig tartotta magát az arany árfolyama nem sokkal 1500 dollár alatt, ahová az áprilisi összeomlásából fokozatosan visszaemelkedett. Utána eljött az aranykereskedők rettegett napja, a péntek, amikor a kifulladó vételi erő és az erős dollár miatt ismét nagyot esett az arany – tájékoztat az aranypiac.hu.

A portál elemzése szerint az 1500 dollár kritikus vízválasztó az arany árfolyamában, alatta a medvék, felette a bikák érzik fölényben magukat. Sokak szerint ez az a határ, amely felett megfordulhat az arany-ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapok) jelenleg kifelé áramló tőke iránya, ami stabilizálhatná és újra növekedésnek indíthatná az árfolyamot. Számos jel utal arra, hogy e körül az érték körül fog mozogni a jegyzés az év hátralévő részében: ez az az árszint, amely környékén még levegőhöz juthatnak a bányacégek, tartósan ez alatt azonban már csődhullám fenyegeti őket.

A piaci szereplőket most az foglalkoztatja, hogy mennyire lesz a nemesfém pozíciója ingatag a bázisépítés után, és milyen hírek határozzák majd meg a jövőt. Az irányt illetően biztos, hogy döntő szerepe lesz az dollár relatív erejének, amely az infláció, a reálkamatok és az amerikai gazdaság jövőbeli normalizálódásának a függvénye. Meghatározó lesz továbbá az arany iránti kereslet alakulása Ázsiában, a jegybankok további aranyvásárlási kedve és a nagy intézményi befektetők esetleges visszatérése az arany piacára. Mivel e két utóbbi az aranyban elsősorban fedezeti eszközt lát a rendszerkockázatok kivédésére, sok minden fog múlni azon, hogy az ezektől való félelmek – okkal vagy ok nélkül – csökkennek, vagy esetleg újra felerősödnek.

Miközben a legtöbb befolyásoló tényező pillanatnyilag inkább rosszat, mint jót sejtet, a fizikai kereslet marad az a szalmaszál, amelybe a nemesfém leginkább megpróbálhat kapaszkodni. A kínai és indiai vásárlók viselkedése eltér a nyugatiakétól. Amint az aranypiac.hu fogalmaz: amíg Nyugaton a hulló késekbe nem nyúl befektető, addig az emberek Keleten az esésbe is magabiztosan belevesznek.