Agrártérképet készít a KSH

2013.05.14. 18:04
A KSH júniusban összeírja a mezőgazdaságból élő háztartásokat. Az adatbázisba az kerülhet be, akinek legalább egy tehene vagy hasonló haszonálata van, vagy ötven tyúkot tart, vagy legalább 1500 négyzetméter termőterületet, vagy 500 négyzetméter szőlőt, gyümölcsöst használ.

Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetének változásait, illetve pontos és hiteles adatokat adjon a gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére.

A részvétel kötelező, viszont a kijelölt válaszadók eldönthetik, hogy akarnak-e elektronikusan válaszolni a kérdőívben feltett kérdésekre. A hazai agrárstatisztika történetében először lesz az elektronikus kitöltése lehetőség május 15. és 26. között azoknak, akik erről értesítést kaptak. Aki az elektronikus kitöltést választja, azt júniusban összeíró nem fogja felkeresni.

A felmérés során a KSH adatokat gyűjt például a földterületettel, az állat- épület- és gépállománnyal, és a felhasznált munkaerővel kapcsolatosan. A KSH az adatokat bizalmasan kezeli, csak statisztikai célokra használja fel.

A gazdaságszerkezeti összeírások uniós kötelezettségből fakadnak. A felmérésekkel gyűjtött adatok elengedhetetlenül szükségesek az agráriumot érintő hazai döntésekhez, és megalapozzák a vidékfejlesztés, az agrárkörnyezetvédelem, illetve a fenntartható mezőgazdaság stratégiájának kialakítását is - közölte a KSH. Ilyen jellegű, nagyszabású felmérés az Európai Uniós előírásoknak megfelelően háromévente van.