Mi szűrjük ki a legtöbb veszélyes terméket

2013.05.16. 13:12

Tavaly Magyarország adta a legtöbb riasztást abban az európai uniós fogyasztóvédelmi gyorsriasztási rendszerben, amelynek célja a veszélyes termékek kiszűrése a piacon - derült ki Tonio Borg fogyasztóvédelmi uniós biztos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A máltai politikus elmondta, hogy 2012-ben a jelzések több mint fele, 56 százaléka öt tagállamból származott: Magyarországról, Bulgáriából, Spanyolországból, Németországból és az Egyesült Királyságból.

Borg hangsúlyozta, hogy ez nem bírálat, nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban több veszélyes termék kerülne piacra, mint a többi tagállamban, éppen ellenkezőleg: ez azt jelenti, hogy ezek az országok feltehetően jobban ellenőrzik a forgalomba kerülő termékeket.

Főleg ruhák

A témához kapcsolódó közleményében a bizottság ismerteti: az ellenőrzés hatékonyságát az is javítja, hogy például 12 országban - így Magyarországon is - az importált termékek esetében már a belépésnél, a határon, a vámhatóság elvégzi a biztonsági ellenőrzést. Emellett a bizottság szerint a spanyol, a német és a brit adatot az is magyarázhatja, hogy ezek a piacok nagyobbak az átlagosnál.

A most bemutatott jelentés tanúsága szerint 2012-ben összesen 2278 termék esetében kondította meg a vészharangot a RAPEX-nek nevezett rendszerben résztvevő harminc tagállam valamelyike. Az unió tagállamain kívül Norvégia, Izland és Liechtenstein is részese a rendszernek.

A veszélyesnek ítélt termékek több mint harmada ruhaipari termék vagy divatcikk, és mintegy ötöde gyermekjáték. Minden tízedik olyan termék, amely nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, valamilyen elektromos berendezés, gép, például háztartási eszköz volt, de találtak veszélyes járműveket és kozmetikai cikkeket is tagállamok.

Kína a legnagyobb kópé

A legtöbb veszélyes árucikk - akárcsak a korábbi években - az idén is Kínából érkezett az Európai Unióba; a nem biztonságos termékek 58 százalékán szerepelt a Made in China vagy a Made in Hong Kong felirat.

Egy újságíró arról kérdezte a biztost, hogy miután minden évben bebizonyosodik, hogy Kínából érkezik a legtöbb veszélyes termék az egységes piacra, miért nem tesz valamit a bizottság, hogy a kínai vállalatok jobban betartsák a biztonsági előírásokat, vagy kevesebb veszélyes termék érkezhessen Kínából. A biztos rávilágított, hogy nem szabad megfeledkezni arról, hogy mekkora az EU és Kína kereskedelmének volumene, az egységes piacra kerülő játékoknak például 93 százaléka származik Kínából, vagyis ha a piacon túlsúlyban vannak a kínai termékek, akkor óhatatlanul a veszélyes termékek között is több lesz a Kínából származó áru.

Fulladás, áramütés

"Hadd legyek világos: itt nincsenek politikai megfontolások. Ha egy termék nem biztonságos, jöjjön akár Kínából vagy bármely más országból, akkor nem kerülhet az uniós piacra" - szögezte le Tonio Borg, aki arra is kitért, hogy folyamatos az együttműködés az uniós és a kínai hatóságok között.
A rostán fennakadt csaknem 2300 termék valamivel több mint hatoda származott az Európai Unióból, a nem biztonságos termékek több mint tizedéről pedig nem lehetett megállapítani, hogy melyik országban gyártották.

A veszélyesnek ítélt árucikkek fele azért bukott meg a biztonsági ellenőrzésen, mert sérülést vagy fulladást okozhat, 18 százalék valamilyen veszélyes vegyi anyagot tartalmazott, a nem biztonságos áruk 13 százalékánál pedig félő volt, hogy használóikat megrázza az áram.
A RAPEX célja, hogy ha egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, akkor erről a többi tagország is a lehető leghamarabb értesülhessen, és így az egész unióban megtehetőek legyenek a szükséges lépések, amelyek a legtöbbször a termék forgalmazásának betiltását, az eladott termékek visszahívását, vagy behozatalának megtagadását jelentik.