Az MKB 116 milliárdot kér hitelezésre

2013.05.24. 11:39

Az MKB Bank 116 milliárd forintos hitelkeret igénybevételére pályázik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjából (NHP), közölte a bank pénteken. Az MKB közleménye szerint a bank tavaly elfogadott növekedési stratégiájának egyik kulcseleme a kis- és középvállalati (kkv) szektor, ezért ebben a szegmensben a fokozott aktivitás fenntartására törekszik.

 
A közleményben azt írják: a kkv-k hitelezésében már jelenleg is domináns piaci pozícióval rendelkező MKB Bank az elkövetkező években további erősítést tervez ebben a szegmensben. Noha a szektor nincs könnyű helyzetben, van számos olyan kkv, amely rugalmasan alkalmazkodik a kedvezőtlen környezethez, jól méri fel a lehetőségeit, képes a nyereséges működésre - jegyzik meg a közleményben.
 
A jegybank április elején jelentette be a három intézkedésből álló programot, amelynek célja a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése. Az első két pillér értelmében a jegybank egyrészt - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatja. Másrészt 250 milliárd forint áll majd rendelkezésre arra, hogy a kkv-k devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre váltsák.
 
A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.