Pakson vizsgálódik Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

2013.05.27. 13:21

Magyarország kérésére a nukleáris tevékenység és a hozzákapcsolódó anyagok fizikai védelmét vizsgálja hétfőtől Magyarországon a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértőiből álló delegáció. Magyarország a szervezet legelső tagállama, amely - 1997 után - másodszor is kéri a NAÜ konzultatív segítségét.

Az amerikai, német, francia, szlovén, ausztrál és brit szakértőkből álló delegáció május 27-től június 7-ig vizsgálja a magyar nukleáris intézményrendszer védelmét, szabályozói, létesítményi szinten. A vizsgálat első hetében a magyarországi hatóságok beszámolóit hallgatják meg, illetve ellátogatnak a magyar atomlétesítményekhez. Ezt követően bizalmas jelentésben fogalmazzák meg ajánlásaikat, javaslataikat, illetve mutatnak rá a jó gyakorlatokra. Ezt néhány év múlva felülvizsgálati látogatás is követheti.

A mostani vizsgálat sokkal szélesebb területet fed le mint az első, így az atomlétesítményekről, a nukleáris anyagokról, a tárolásról, illetve a szállításról szól majd. Emlékeztetett: a nukleáris biztonság alapvetően arról szól, hogy miként lehet megvédeni az embert és a környezetet az olyan balesetekkel szemben, amelyek radioaktív szennyezést okozhatnak. A mostani vizsgálat tárgyát képező nukleáris védelem ellenben arról szól, hogy hogyan lehet megvédeni embert és környezetet az olyan szennyezésektől, amelyeket ember idéz elő szándékosan. Ide tartozik a radioaktív anyagok lopása elleni védelem is.