Pénztárgépes hiénákra figyelmeztetnek

2013.05.27. 12:59

Csak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által engedélyeztetett pénztárgépek felelnek meg a NAV elvárásainak, hívta fel a pénztárgépet vásárló üzletek figyelmét a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn.

A tárca örül annak, hogy a gyártók minél hamarabb a piacra szeretnének jutni, de közleményükben azt írták, határozottan elutasítják azokat "a tisztességtelen megnyilvánulásokat, amelyek arra engednek következtetni, hogy a minisztérium bármely gyártót kiemelt figyelemben részesítene".

A gazdasági tárca információi szerint egyes cégek politikai támogatásra hivatkozva kínálnak pénztárgép csomagokat e-mailben, illetve honlapokon keresztül, melyek megjelenése és tartalma félrevezető lehet az érintett ügyfélkörnek. A közelmúltban több olyan vállalkozás is megtévesztő eszközökkel hirdette saját - ugyanakkor még nem engedélyezetett - termékét.

A tárca közölte, amelyik pénztárgéptípus rendelkezik az MKEH-engedéllyel, az a funkcióját is maradéktalanul be tudja tölteni, "az elbírálás során csak a műszaki követelményeknek való megfelelés lehet szempont". A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz eddig öt forgalmazási engedély iránti kérelmet nyújtottak be, amelyek értékelése jelenleg is folyamatban van.

Korábban a Népszabadság írt arról, hogy több százezer fölöslegesen kidobott forintba kerülhet és egyben évekre szóló elköteleződést jelenthet a trafikosoknak, ha elhamarkodott döntést hoznak üzletük kialakításakor. A lap birtokába került egyik levélben a Timing In Central Europe (TICE) nevű cég azt állította, hogy „Varga Mihály pénzügyminiszter személyes közreműködése azt jelenti, hogy a TICE rendszer azon túl, hogy az elvárásoknak minden tekintetben megfelel, mostantól már politikai támogatással is rendelkezik”.

A TICE dél-magyarországi viszonteladója, a Kőrös ABH Kft. furcsa megfogalmazásban adott hírt egy megbeszélésről is. A potenciális ügyfeleknek kiküldött levél így fogalmaz: „Örömmel tájékoztatom, hogy az elmúlt héten jelentős előrelépés történt a TICE pénztárgép jóváhagyása ügyében. Pénteken a TICE Kft. vezetőit bekérették a NAV-hoz egy konzultációra, ahol a NAV elnöke, elnökhelyettese, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter fogadta őket. A NAV nevében tájékoztatták őket, hogy a jóváhagyásra beadott rendszer az eddigi tesztek alapján minden tekintetben megfelel az előírásoknak. A következő napokban sor kerül a GSM-alapú tesztekre is. A NAV-elnökök és a pénzügyminiszter megnyugodva tájékozódtak arról, hogy a TICE kellően felkészült a szolgáltatásra, és a teljes támogatásukról biztosították a TICE vezetőit”.  • Hírek
  • Árfolyam