Halálhírre ugrott 15 százalékot a Danubius

2013.06.04. 12:22
Rövid betegség után elhunyt a Danubius nagytulajdonosa, Sir Bernard Schreier - tette közzé a társaság a BÉT-en. A részvény árfolyama a hírre rövid idő alatt 15 százaláékot

Kedden a déli órákhoz közeledve tette közzé a Danubius a BÉT-en, hogy a társaság nagytulajdonosa rövid betegség után 2013.június 1-jén elhunyt - írja a portfolio.hu.

Sir Bernard 1996-tól volt a Danubius Hotels Nyrt. elnöke, és felügyelte a csoport magyarországi, majd a későbbiekben más közép-európai országokba történő terjeszkedését, melynek következtében a csoportot Európa vezető gyógyszálloda tulajdonosává és üzemeltetőjévé tette. Sir Bernard szintén elnöke volt a CP Holdings Limitednek, a Danubius többségi tulajdonosának. A CP és a Schreier család részéről továbbra is elkötelezettséget tanúsít a Danubius iránt Sir Bernard lánya, Iris Gibbor, unokája Alexei Schreier, valamint Robert Levy, akik mind tagjai úgy a CP mint a Danubius igazgatóságának.

Sir Bernard Schreier közvetlen és közvetett részesedése a Danubiusban mintegy 80 százalékra rúgott, emiatt a társaság papírjai meglehetősen alacsony közkézhányaddal forognak. A részvények árfolyama nagyon sokáig nyomott volt, elemzők szerint elsősorban azért, mert a részvények alacsony közkézhányada miatt kockázatos volt a papírok vásárlása - a kisrészvényesek kiszolgáltatottsága miatt.

A részvények-árfolyama a bejelentést követően igen nagyot ugrott, mely során a papírok 14 százalékos pluszba emelkedtek közel 24 millió forintos forgalom mellett, így már 4 100 forint közelében tartózkodik az árfolyam.

Brókerkörökből származó információink szerint az átlagosnál magasabb forgalom elsősorban két relatíve (1000-1000 darab)nagy kötésnek tulajdonítható. Egyes vélemények szerint a nagytulajdonos elhunytát követően akár a jelentős ingatlanvagyon egy részének értékesítésére is sor kerülhet.