0,7 százalékkal nőtt a gazdaság

2013.06.06. 09:46

A KSH legfrissebb közleménye szerint 2013. első negyedévében Magyarország bruttó hazai terméke – az előzetes becslésnek megfelelően – 0,7 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest, mely a mezőgazdaság teljesítményének jelentős, 27,6 százalékos és az építőipar hozzáadott értéknek 1,5 százalékos növekedésének köszönhető.

Ugrott a mezőgazdaság

Az előző év azonos időszakához viszonyítva, a nyers adatok alapján 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent a magyar gazdaság.

A részletes adatok azt mutatják, hogy a termelési oldalon a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye növekedett az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdaság hozzáadott értéke – az előző évi alacsony bázist követően – 12,3 százalékkal emelkedett, 0,3 százalékkal hozzájárulva a GDP növekedéséhez.

Az ipar inkább tovább esik

Az építőipar teljesítménye 4,2 százalékkal nőtt, mely 0,1 százalékos hozzájárulást jelent a bruttó hazai termék bővüléséhez. Az ipar bruttó hozzáadott értéke 3,2, a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Alapvetően ez a folyamat felelős azért, hogy éves szinten még mindig a negatív tartományban van a magyar gazdaság 0,3 százalékkal.

A feldolgozóiparon belül a járműgyártás termelése bővült jelentősebb mértékben, melynek hajtóereje az exportértékesítés volt. A szolgáltatások együttes teljesítménye 0,8 százalékkal csökkent 2012 első negyedévéhez képest.

Felhasználási oldalon a háztartások fogyasztási kiadása 0,6 százalékkal maradt el 2013 első negyedévében az egy évvel ezelőtti szinttől, a bruttó állóeszköz-felhalmozás soron 5,6 százalékos volt a visszaesés. Az export 1,3 százalékkal, az import 0,9 százalékkal bővült.  A nettó export 0,4 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

Az Eurostat felülvizsgált adatai szerint – az előzetes közléssel összhangban – az eurózónában 0,2 százalékkal, az EU-27 esetében 0,1 százalékkal csökkent a GDP 2013 első negyedévében az előző negyedévhez képest. Éves szinten az eurózónában 1,1 százalékos, az Európai Unióban 0,7 százalékos volt a visszaesés

uuu1

2013 első negyedévében – a rendelkezésre álló adatok alapján – Litvánia és Lettország után Magyarországon volt a legmagasabb a gazdasági növekedés az előző negyedévhez viszonyítva, igaz, mi gazdaságunk tavaly az uniós országokét messze meghaladó mértékben esett vissza. Most Csehország és Észtország mutatta a legnagyobb visszaesést.