Harmadával kevesebb lakást vettünk

2013.06.10. 14:44 Módosítva: 2013.06.10. 22:11

Nagyon lassan kezdenek visszatérni a vevők a lakáspiacra, májusban három százalékkal vettek több lakást, mint az előző hónapban - közölte a Duna House. Az idei első öt hónap forgalma 33 224 darab tranzakció, amely a 2011-es évnél 2 százalékkal jobb eredmény, a tavalyi végtörlesztési lázban felpörgött forgalom azonban 30 százalékkal nagyobb volt.

A paneleket a keleti országrészen 6,4 milliós átlagban vették májusban, a nyugati oldalon ennél valamivel többet költöttek, 6,7 milliót. Pesten már 7,9 milliós átlagon költöttek, míg Budán ez meghaladta a 9,3 milliós értéket. Ez utóbbi esetében a négyzetméter ár 175 ezer forint volt. A tégla lakások esetében 8 milliós volt a keleti-, 10 milliót meghaladó a nyugati ország-rész átlaga. A fővárosban közel 10 millióért vásároltak Pesten, a belvárosban 16,5 millióért, Budán pedig 22 millió felett.

Budapesten és Nyugat-Magyarországon egyaránt 10 százalék körüli volt a felújítandó lakások aránya az összes tranzakció között. Ugyanezt a minőséget Pest Megyében és a keleti országrészben csupán 4 százalék vásárolta. Nagyon jó, illetve újépítésű ingatlant Pest Megyében vettek a legnagyobb arányban, közel 40 százalékban. A közepesnél jobb minőséget Kelet-Magyarországon választottak a legtöbben, itt ugyanis 76 százaléka a vevőknek inkább a jobb minőséget választotta.

A kerületek népszerűségi versenyét továbbra is a XIII. és XIV. kerületek vezetik. Ezeket a leendő vásárlók kb. 18 százaléka megjelöli, mint lehetséges célpontot az ingatlanvásárláshoz. Az elmúlt hónaphoz képest nőtt a belváros népszerűsége, kerületenként 1-1 százalékkal. Közülük a VI. ker. után a legnagyobb az érdeklődés, vagyis a vevők 14 százaléka jelöli meg. Ezzel szemben az északpesti kerületek (IV., XV.) egyaránt estek valamelyest, a dél-pestiek pedig ellenkezőleg, csekély népszerűség növekedést tudtak felmutatni.

Nagyobb lakást a vevők 18 százaléka vett Budapesten, közel 19 millió forintos átlagon. Ők közel 90 m2-es ingatlanokat vásároltak. Vidéken megnőtt az elsőlakást vevők tábora, így 35 százalékkal ők a legnagyobb vásárlói tábor. 8,1 milliót költöttek átlagban, 63 m2-es ingatlanjukra. A nagyobba költözőké a második hely 27 százalékkal, akik 100 m2 körüli méretet vettek, 14,5 milliós átlagértéken. A befektetők itt 17 százalékos részarányt képviseltek májusban.