Nőtt a török GDP

2013.06.11. 13:05

A török statisztikai hivatal adatai szerint 2013 első negyedévében éves bázisú összehasonlításban 3 százalékkal növekedett a bruttó hazai össztermék (GDP). A 2012-es utolsó negyedévben a növekedés csak 1,4 százalék volt.

A török kormány 2013-ra összesen 4 százalékos GDP-növekedést vár. Mehmet Simsek pénzügyminiszter szerint Törökország teljesíti ezt a célt, az erős bankszektor, a kormányzati pénzpolitika és a lakosság stabil anyagi helyzete miatt.

A török gazdaság növekedése 2012-ben 2,6 százalékra lassult, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,75 százalékkal nőhet a GDP. A török GDP nagyjából Svájc vagy Hollandia GDP-jével van azonos szinten. A korábbi számítások azonban még nem tartalmazzák az elmúlt másfél héten lezajlott kormányellenes tüntetések hatásait.

A zavargások miatt megingott a befektetői bizalom, júniusban 10 százalékkal esett a török tőzsde részvényindexe, a török líra pedig hat százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. Növekedtek viszont a befektetők által elvárt hozamok a török állampapíroknál. A tízéves lejáratú kötvények hozama a korábbi 6,2 százalékról 7,3 százalékra nőtt.

Az elemzők szerint a legnagyobb veszély a török növekedésre, hogy tovább folytatódnak a tüntetések, ezért elbizonytalanodnak a külföldi befektetők, és megszűnik a külföldi tőke beáramlása. Törökország vonzereje a fejlődő piacokon az ország stabilitása volt, de most éppen ez kérdőjeleződik meg.