Vagyonukkal feleljenek a politikusok?

2013.06.11. 13:21

Esélytelen, de érdekes alaptörvény-módosítási javaslatot terjesztett be az MSZP a parlament elé. A módosító szerint, ha az Alkotmánybíróság vagy az EU Bírósága elmeszel egy adótörvényt, akkor az így keletkezett károkat a kormány tagjainak és az eredeti javaslatot megszavazó képviselőknek kell megfizetni. Kérdés persze, hogy ezt az MSZP mennyire gondolja komolyan és esetleges hatalomra kerüléskor kész-e azt újra a parlament elé vinni, írta a Napi Gazdaság.

A lap emlékeztet, a legközelebbi ilyen bomba a 2010 nyarán bevezetett távközlési különadó lesz, amit a fideszes többség annak tudatában szavazott meg, hogy nagy valószínűséggel ellentétes az uniós joggal, mivel egy uniós irányelv - amit Magyarország is elfogadott - kimondja, hogy távközlési szektort csak olyan díj terhelheti, amely a költségekkel arányban áll, illetve a különadóból befolyó összeget a szektor fejlesztésre fordítják. Mára az eddig befizetett adó és kamatai megközelítik a 200 milliárd forintot - a várakozások szerint már idén, de lehet, hogy csak jövőre dönt ebben a kérdésben az Európai Unió Bírósága.

Az MSZP nyitna egy kiskaput is a nyilvánvalóan életszerűtlen javaslatban (hisz például a távközlési különadó 200 milliárdját nehezen dobná össze a mintegy 300 fideszes képviselő és kormánytag). Ez kimondaná, hogy mentesül a fizetési kötelezettség alól a képviselő, ha az Alkotmánybíróságnak az adott kérdésben van döntéshozatali joga - ezzel az MSZP arra biztatja a kormánypárti képviselőket, hogy állítsák vissza a testület törvénylikvidáló jogát az adózásban is.