Tőke is van, hitel is van, már csak bízni kell

2013.06.12. 18:46

Lassan kezd visszatérni a közép-európai kockázatitőke-befektetők optimizmusa és befektetői aktivitása. Ezt mutatja a Deloitte közép-európai kockázatitőke-befektetők körében végzett felmérésének eredménye, vakamint a régióban kötött jelentős ügyletek és a sikeres tőkebevonások.

Seres Béla, a Deloitte partnere elmondta, hogy a 2012 végét jellemző recesszió és pesszimizmus után lassan erősödik a vevői érdeklődés, a bankok is szívesebben hiteleznek és bőségesen van befektethető tőke is.

Seres szerint érdekes lesz megfigyelni a befektetők magatartását, mivel egyre többen szeretnék felhasználni friss tőkéjüket és egy olyan piacon keresnek majd kimagasló növekedési lehetőségeket, ahol az ágazatok többségében nincs növekedés, vagy alig látható.

A Deloitte bizalmi indexének növekedése a 2012 októberi felmérése óta nagyrészt annak köszönhető, hogy több befektető látja pozitívnak a gazdasági kilátásokat és ezzel párhuzamosan megnőtt azoknak az aránya is, akik a következő fél év során többet kívánnak venni, mint eladni.

tablazat

Seres szerint azonban továbbra is sokan vannak, akik nem számítanak jelentős változásra, hiszen a befektetők inkább kivárják, míg a korábbi optimizmus visszatér. Ezt legjobban azoknak a befektetőknek az aránya jelzi, akik a következő félévben inkább a portfoliókezelésre helyeznék a hangsúlyt ahelyett, hogy új tőke bevonásával, vagy befektetéssel foglalkoznának. Ez az arány a 2008 októberi 55 százalékos csúccsal egyezik meg, ami azt mutatja, hogy a befektetők egyelőre óvatosak.

Seres szerint azonban lehetünk bizakodóak az eredmények alapján, különösen a tavaly évvégi borús várakozásokhoz képest. A legígéretesebb folyamat napjainkban az aktív tőkegyarapodás, amit jól szemléltet az Abris Capital Partners 450 millió eurós második alapjának létrehozása. Bízhatnak tehát az eladók abban, hogy a friss tőkét be is fektetik tulajdonosaik.