Mitől nőtt ilyen nagyot az ipar?

2013.06.14. 10:12

Idén áprilisban az ipari termelés 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ehhez a bővüléshez az előző évi alacsony bázishatása és a járműgyártás jelentős növekedése járult hozzá, közölte a KSH.

A gyorsjelentés szerint a munkanaphatástól megtisztított index 2,9 százalékot emelkedett. A termelés az év első négy hónapjában 1,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index áprilisban 1,2 százalékkal nőtt.

Az ipari export az idei év első négy hónapjában 2,9 százalékkal, míg áprilisban kiugróan, 14,2  százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele áprilisban igen jelentősen, 22,6 százalékkal nőtt.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 7,4 százalékkalkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Az alágban két év után először emelkedett a kivitel, amelyben elsősorban a rendkívül alacsony bázis játszott szerepet.

Az ipar belföldi értékesítése január–áprilisban 4, áprilisban 1,8 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai áprilisban 2,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 áprilisában a feldolgozóipar termelése 6,3 százalékkal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 17,6 százalékkal visszaesett 2012 azonos időszakához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben regisztráltunk termelésbővülést, míg négy alágban 1,0 és 2,9 százalék közötti volumencsökkenést mértek. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egynegyedét adó járműgyártás termelése kimagaslóan, 20,3 százalékkal emelkedett, amely az alág exportrendelés-mutatóiban is tükröződik.

A több hónapja tartó két számjegyű visszaesés után áprilisban csupán 2,9 százalékos csökkenést mértünk a második legnagyobb súlyú alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,3 százalékkal nőtt, az értékesítés mintegy négy tizedét kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően; de a hazai eladások visszaestek.

Átlag feletti növekedést regisztráltak három közepes súlyú alágban: a vegyi anyag, termék gyártásában (7,5 százalék), a villamos berendezés (7,4 százalék), valamint a gép, gépi berendezés gyártásában (7,4 százalék). Ez utóbbi iparág hajtóereje a motor, turbina gyártása szakágazat volt. Több mint másfél éve folyamatosan bővül a kis súlyú egyéb feldolgozóipar: áprilisban 7,7 százalékos volt az emelkedés, ami nagyrészt az orvosi eszközök iránti külpiaci kereslet felfutásának az eredménye.

2013 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 10,2 százalékkal emelkedett. Az új exportrendelések 11,1, míg az új belföldi rendelések 4,5 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 9,9 százalékkal haladta meg az előző év áprilisát. Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,3 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,1%-os létszámnövekedés mellett következett be.

2013. január–áprilisában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés két régióban – kiugróan Dél-Alföldön (29,9 százalék) és kismértékben Észak-Magyarországon (1,7 százalék) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 2,8 és 5,4 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak.