Matolcsy mégsem szorítja ki a spekulánsokat

2013.06.17. 12:38
A Magyar Nemzeti Bank hétfői közleményében tudatta, hogy mérlegelte a kéthetes jegybanki kötvény mellett és ellen szóló érveket és a vezetés úgy döntött, hogy megtartják a kötvényt. Korábban Matolcsy György jegybankelnök hangsúlyozta, hogy az MNB visszatérne a betéthez, írja a portfolio.hu.

"A jegybank vezetése - az MNB-ben havi rendszerességgel megtartott bankár reggeli keretén belül - ma ismét egyeztetést tartott a legnagyobb hazai pénzintézetek vezetőivel. A mai találkozó alkalmával Matolcsy György jegybankelnök többek között arról adott tájékoztatást, hogy a jegybank megvizsgálta a kéthetes jegybanki kötvény mellett és ellene szóló érveket és ennek mentén az esetleges kéthetes betétté való alakításának kérdését. A monetáris politikai szempontok alapos mérlegelése alapján az MNB úgy véli, hogy a változtatás nem szolgálná megfelelően a jegybank monetáris politikai céljait, így a kéthetes kötvény megtartása mellett döntött.

A kéthetes kötvény számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, egyrészt a monetáris transzmisszió, másrészt a Növekedési Hitelprogram szempontjából. Bár a betétté alakítás mellett szólhat, hogy a kéthetes kötvény állomány egy részét külföldiek vásárolják, ami rövid külső adósság, így növelheti az ország sérülékenységét, de az eddigi tapasztalatok alapján az ebből fakadó kockázat mérsékelt.  A legfontosabb szempontok körültekintő megfontolását követően az MNB úgy döntött, hogy megtartja irányadó eszközeként a kéthetes jegybanki kötvényt."

Matolcsy terve volt

A jegybank elnöke egy áprilisi interjúban jelentette be, hogy a jegybank egyetért Patai Mihály bankszövetségi elnök javaslatával, amelynek értelmében a kéthetes jegybanki kötvény újra kéthetes jegybanki betétté alakulna, ami praktikusan azt jelenti, hogy csak a hazai hitelintézetek helyezhetnek el az MNB-ben pénzt, emlékeztet a portfolio.hu cikke.

Ahogyan akkori elemzésünkben rámutattunk: a lépés célja, hogy a kéthetes állomány apadásával csökkenjen a jegybank vesztesége. Ugyanakkor az ötletet az első perctől kezdve bizonytalanság övezte, például azért, mert nem volt egyértelmű, hogy egy ilyen lépés nem számítana-e az Európai Unióban versenykorlátozónak. Emellett a betéthez való visszatérés azt jelentette volna, hogy egy korszerűbb eszközből visszalépünk egy korábbi állapotba.