Eltűnt az infláció, emelkednek a bérek

2013.06.18. 10:31 Módosítva: 2013.06.18. 10:35
Éves összehasonlításban 4,1 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek az idei első negyedévben, de ez főként a rohamosan visszaeső inflációnak, és kisebb mértékben a lassan emelkedő bruttó béreknek köszönhető. Az átlag nettó 148 500, az átlagos bruttó 228 000 forint.

Lassan ugyan, de emelkedtek a keresetek Magyarországon áprilisban: a teljes gazdaságban a bruttó bérek átlagosan 4,5 százalékkal, a nettó keresetek pedig 5,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az átlagos fogyasztói árindex viszont alaposan visszaesett: a márciusi 2,2 százalékról rekordmélységbe, 1,7 százalékra lassult. Ebből egészen szép, 4,1 százalékos nettó reálbéremelkedés adódik.

Rengeteg a közmunkás

A magángazdaságban még mindig jobban kereshetünk, mint közszférában: a vállalkozások átlagosan 238 ezer, az állam pedig átlagosan 213 ezer forintos bruttó bért fizetett munkavállalóinak az év első négy hónapjában. A versenyszférában ez 5,5, a közszférában pedig 4,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A közmunkásoknak 78 ezer forintos bérrel kellett megelégedniük, a non-profit szektorban pedig 205 ezer forint volt az átlagos bruttóbér.

A legtöbb pénzt pénzügyi és biztosítási szektorban dolgozók vihették haza (átlagosan 491 ezer forintot), míg a legalacsonyabb bruttó átlagkereset, mindössze 145 ezer forint a vendéglátás területén volt jellemző.

A statisztika lehangoló része, hogy a közmunkások száma egy hónap alatt 47 ezerrel nőtt, egészen 139 ezer főre. Ez nem írható kizárólag szezonális tényezők számlájára, ugyanis az egy évvel korábbit is meghaladja 37 ezerrel, sőt sosem volt ilyen magas a számuk. A közmunkások kevesebb, mint tizede, 17 ezer fő dolgozott részmunkaidőban, a többiek teljes munkaidőben álltak rendelkezésre.

Sokat visszaad az infláció

Az év egészében 3 százalékos bruttó, és 4,5 százalékos nettó bérnövekedés jöhet, a reálbérek pedig 2,5 százalékkal növekedhetnek – írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, hozzátéve, hogy a szuperbruttó kivezetése miatt magasabb a nettó bérnövekedés a bruttónál. Az év elejét a több ágazatban lezárt bérmegállapodások dobhatják meg, ezért akár gyorsulhat is a most tapasztalt bérnövekedés, majd az év végén a pedagógusi életpálya-modell bevezetése adhat további lendületet.

Az infláció visszaesése miatt megvalósuló reálbéremelkedés egyelőre nem jelent veszélyt az árstabilitásra nézve – írja Suppan –, jót tehet viszont a fogyasztói bizalomnak és a kiskereskedelmi értékesítésnek is.