Az olaszok 7 százalékkal olcsóbban kapják a gázt a Gazpromtól

2013.06.21. 11:20

Oroszország a jelenleginél 7 százalékkal alacsonyabb áron szállítja a földgázt a jövőben az olasz ENI energiaipari cégnek.

Ezt Alekszandr Medvegyev, a Gazprom állami gázipari cég elnökhelyettese jelentette be pénteken. Megfigyelők szerint a döntés újabb jele annak, hogy a külföldi vásárlók nyomást gyakorolnak a Gazpomra. Medvegyev a lépést a Gazprom versenyképességének a javításával indokolta.

Alekszandr Medvegyev korábban azt mondta, hogy a Gazprom folyamatosan növeli az európai országokba exportált földgáz mennyiségét 2030-ig. Az orosz földgáz átlagos exportára az idén a 2011-es szinten várható, ezer köbméterenként 370-380 dollárra lehet számítani. Az első négy hónapban átlagosan majdnem 400 dollárért adták el az energiahordozót az európai országoknak. Idén a megrendelések alapján 151,8 milliárd köbméter gázt szállítanak Európába. Ez a mennyiség hasonló a 2011-ben exportálthoz.

A Gazprom elnökhelyettese a földgáz árának csökkentéséről az európai vásárlókkal folyó tárgyalások többségében megegyezésre számít. Június végéig szeretne megállapodni a kulcsfontosságú partnerekkel, de nem szeretnék hét százaléknál nagyobb mértékben csökkenteni az árat.

Az olasz ENI-vel folytatatott egyeztetésekkel kapcsolatban Alekszandr Medvegyev azt mondta, hogy a céggel az előző gázszerződés lejárta miatt kezdtek tárgyalásokat, csakúgy, mint a Gaz de France vállalattal.

A magyar-orosz gázszállítási szerződés 2015-ben jár le.