Kezelhetetlenné válhat a kórházak tartozása

2013.06.21. 11:48
A május végi kórházi tartozásállomány az államkincstár adatai szerint mintegy 48 milliárd forint. Ez az összeg már feszítő problémákat okoz a rendszerben, megoldás nélkül pedig a betegellátásban - mondta Rácz Jenő, a Kórházszövetség volt elnöke. Szerinte "az nem megy, hogy nem teszünk semmit" ennek kezelésére.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek május havi bejelentett tartozásállományának 83 százaléka, azaz 72 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél halmozódott fel, írja a Napi Gazdaság. A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása 47,9 milliárd forint, amelyből kiemelendő a korábban nonprofit kft-ként működő kórházak által jelentett 13,2 milliárd - derül ki az Államkincstár honlapjára felkerült adatokból.

Áprilisban az Államkincstár szerint ez az összeg 50,6 milliárd forint volt, egy korrekció miatt azonban a valós összeg ennél csaknem kétmilliárddal kisebb volt. A május végi, minősített kórházi tartozásállomány 45 milliárd forintra rúg, az összeget 45 egészségügyi intézmény és a Pécsi Tudományegyetem hozta össze.

Az egyetemek, főiskolák tartozása 19,8 milliárdra rúg, ezen belül a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 11,5 milliárd forint. Közülük a Pécsi Tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb tartozást, egy hónap alatt csaknem egymilliárddal, 5,9 milliárd forintra gyarapította ki nem fizetett számláit.

Milliárdos mínuszok egy hónap alatt

A minősített tartozást jelentő 46 kórházból 44 már áprilisban is szerepelt ezen a listán, az akkorihoz képest 22-en növelték, 22-en pedig csökkentették adósságaikat. Egy hónap alatt a legnagyobb adósságnövekedést a már említett Pécsi Tudományegyetem mellett a Péterfy Sándor utcai kórház - 2,3 milliárdról 2,6 milliárdra, a Kenézi Gyula Kórház és Rendelőintézet  - 1,5 milliárdról 1,8 milliárdra - , a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház - 625 millióról 1,146 milliárdra -  produkálták.

Adósságcsökkentésben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház járt élen, az áprilisban jelentett 7,2 milliárdból - igaz ebből 1,9 milliárd téves jelentésnek bizonyult - május végére 4,6 milliárd forint lett. A veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban pedig az 1,5 milliárdos adósság apadt 1,2 milliárd  forintra.

Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház  főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke a 300 milliós tartozáscsökkenés mikéntjére vonatkozó kérdésünkre elmondta, ez inkább a tartozásállomány stabilizálását,a  további növekedés megállítást jelenti. Mivel nem került plusz pénz a rendszerbe, a ki nem fizetett számlák összege az aktuális beszállítói átütemezések, megegyezések függvénye, s minden bizonnyal ugyanez a helyzet a többi intézménynél is.

Kezelhetetlen konfliktusok

A teljes kórházi tartozásállományról szólva viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy kezelhetetlenné válhatnak a kórházi tartozások miatti konfliktusok. Az évet eleve 30 milliárdos tartozással kezdték a kórházak, ha ez öt hónap alatt 15-20 milliárddal gyarapodott, számíthatunk rá, hogy a félév végére minimum 25 milliárdnyi ki nem fizetett kötelezettséget tolnak maguk előtt az intézmények, ezáltal év végére legkevesebb 75 milliárdos tartozásállománnyal számolhatunk - mondta Rácz Jenő.

Mint hozzátette, a problémák 50 milliárdnál már nagyon feszítővé válnak, a beszállítók  -  a tartozás mintegy kétharmada ki nem fizetett orvostechnikai eszköz és gyógyszer - ezt a volument már nehezen tolerálják, és míg az ilyen nagyságrendű problémák eddig október táján jelentkeztek, most már a félév vége előtt megoldást kell találni rájuk - figyelmeztetett. Ellenkező esetben a kórházak nem fogják tudni használni az eddigi, közbeszerzésben garantált, beszerzési csatornáikat, csak rosszabb kondíciókkal, drágábban, vagy készpénzért vásárolhatnak.

Az nem megy hogy nem teszünk semmit

A Hungaropharma szerződésbontásával kapcsolatban megjegyezte, más beszállító is életbe léptetett már hasonló szankciókat, ezek közé tartozik, hogy csak életmentő gyógyszereket szállítanak, vagy csak készpénzre, illetve kettőt fizet egyet kap konstrukcióban, azaz, a fizetés egy részét a tőketartozás törlesztésének tudják be. A helyzetre mindeképpen megoldást kell találni - hangsúlyozta Rácz Jenő.

Segíthet a kasszamaradvány év vége előtti rendszerbe juttatása, ha erre nincs mód, akkor utána kell nézni az egyéb beavatkozási lehetőségeknek, de az nem megy, hogy nem teszünk semmit - fogalmazott a Kórházszövetség volt elnöke. Ha sikerülne egy havi finanszírozásnyi - ez 34- 35 milliárd forint - összeget úgy a rendszerbe juttatni, hogy azt ne terhelje bérköltség (ez a havi finanszírozásnak már több mint a fele), az a kórházak több mint kéthavi dologi kiadásának költségét fedezné - jegyezte meg Rácz Jenő.