Strasbourgban védik a nyerőgépeket

2013.06.25. 07:38

Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kérnek jogi elégtételt és kártérítést azok a játékterem- és elektronikus kaszinó-tulajdonosok, valamint nyerőgépet működtető vállalkozók, akik a tavaly októberi, pár nap alatt átvert törvénymódosítás következtében egészen hirtelen veszítették el megélhetésüket. - írja a Népszabadság keddi száma.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség korábban már az Európai Bizottságánál is panaszt tett, Brüsszel még tavaly el is indította a vizsgálatot. Most vagy tucatnyi károsult adott megbízást Karsai Dániel ügyvédnek, aki korábban évekig dolgozott jogászként a strasbourgi bíróságon.

Ha az európai Bíróság a károsultak javukra döntene, akkor az – a bírák kierőszakolt, ámde európai jogokba ütköző nyugdíjazásához hasonlóan – milliárdokba kerülhet a magyar államnak, azaz végső soron a magyar adófizetőknek.

Karsai arra is emlékeztetett, hogy a strasbourgi emberi jogok bírósága mellett itthon is panaszt tettek a törvény ellen az Alkotmánybíróságon. A károsultak képviselője szerint a baj nem a szerencsejátékpiac újraszabályozásával van, hanem azzal, hogy a kormány sem felkészülési időt nem hagyott az érintetteknek, a kártalanításukról nem intézkedtek, és még jogorvoslati lehetőséget sem nyitottak számukra.