Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Tényleg nehéz lesz cigarettához jutni

2013.06.25. 07:22 Módosítva: 2013.06.25. 07:22

A Népszabadság szerint kemény napoknak, heteknek nézhetnek elébe a szenvedélybetegek: júliustól leszűkül a cigaretták vásárlási lehetősége, és később, ha az összes beígért nemzeti dohánytrafik megnyílik, akkor is érheti kellemetlen meglepetés a a függőket.

A lap keddi száma szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-nél elmondták: 5297 trafikos ígérte, hogy július elsejéig megnyitja üzletét. A NAV legfrissebb adatai szerint ugyanakkor az 5400 trafiknyertesből eddig mindössze 4525 vállalkozó adta be a dohánykereskedelemre feljogosító vámhatósági engedélykérelmet, és ebből csupán 3021 kapta meg.

A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok, boltok július 1-jéig még vásárolhatnak és 15-ig eladhatnak cigarettát, azonban a helyek zöménél már ezen a héten elfogy a dohánytermék, újat pedig már nem rendelnek. A dohánygyárak ugyanis bizalmatlanná váltak búcsúzó üzleti partnereikkel szemben, már csak készpénzért szállítanak árut, míg a július idusa után a kiskereskedő nyakán maradt termék árát csak augusztus közepére ígérik visszafizetni. 
Számos olyan városrész vagy terület lesz, ahol egyáltalán nem lehet majd cigarettához jutni.

A trafiktörvényben nem szabták meg, hogy minimálisan mekkora távolság lehet két trafik között, így országszerte szaporodnak a koncessziós területek legforgalmasabb részein lévő "trafikutcák", míg más városrészekben képtelenség lesz dohányhoz jutni.

Budapesten a Bartók Béla út 8. és a Móricz Zsigmond körtér 2. közötti 1 kilométeres szakaszon például az Index trafiktérképe szerint hat dohánybolt is nyílik majd. Ezen belül a Bertalan Lajos utca és a Bartók Béla út kereszteződésénél 50 méteren belül négy is lesz. Várhatóan a kerületben máshol élő dohányosok sem kerülnek teljesen reménytelen helyzetbe, mert Újbudán összesen 73 trafikkoncessziót osztottak ki, de ezek pontos területi eloszlása még nem ismert.

Térképünk szerint a XIII. kerületben is elég jó lesz az ellátás, ott is szinte minden második sarkon lehet majd találni egy trafikot. Érthető okokból a Nagykörúton is sok lesz, főleg a József körút és a Ferenc körút környékén.

Korábban a Pécsi Stop írt arról, hogy a városban sajátosan egy bolyban tömörülnek majd a boltok. Öt árusítóhelyet a Rákóczi út belvárosi szakaszán egy kilométeren belül nyitnak meg. Júliustól a baranyai megyeszékhelyen összesen 79 trafik nyílik, több is a dohányzásról szóló törvény kidolgozásában közreműködő Continental dohányipari csoporthoz köthető.