Nyert egy volt közalkalmazott Strasbourgban

2013.06.25. 13:35 Módosítva: 2013.06.25. 13:38

Újabb elbocsátott magyar közalkalmazottnak ítéltek meg kártérítést Strasbourgban a végkielégítés egy részének 98 százalékos adókulccsal történt elvonásával kapcsolatos jogvitában, miután májusban hasonló ügyben ugyanilyen értelemben döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Ezúttal egy szolnoki lakos volt a panaszos, aki a magyar adóhatóságnál dolgozott több mint három évtizeden át, 2011 márciusi elbocsátásáig. Végkielégítésének egy része után 98 százalék adót vontak le. A strasbourgi bírói fórumhoz egyebek közt a tulajdonhoz való jog sérthetetlenségére hivatkozva fordult.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága helyt adott ezzel kapcsolatos panaszának, és 16 ezer euró (4,7 millió forint) kártérítést, valamint 900 euró költségtérítést ítélt meg neki.

Május 14-i ítéletében a bíróság egy szintén 1954-ben született, budapesti panaszosnak 11 ezer euró kártérítést, valamint a perrel kapcsolatban felmerült költségekre további 6 ezer eurót ítélt meg. A Külügyminisztérium volt alkalmazottját 2011. május 27-én bocsátották el, és végkielégítésének a 3,5 millió forint fölötti részét 98 százalékos adóval sújtották.

Az előzmény

A strasbourgi bíróság szerint a különadó sértette a magántulajdonhoz való jogot - ezt a testület már egy május eleji ítéletétben is kimondta.

A korábbi döntés azonban nem hatott ki automatikusan minden érintettre, de akik már Strasbourghoz fordultak, azoknak fontos a döntés. A korábbi ügy felperese csaknem ötmillió forintot kapott.

A májusi döntés után azt írtuk: elképzelhető, hogy a kormány nem várja meg a folyamatban lévő körülbelül 40-50 ügyben az ítéletet, hanem megegyezik azokkal, akik már a strasbourgi bírósághoz fordultak. Giró-Szász András kormányszóvivő az első ítélethirdetés után azt mondta: a kormánynak 3 hónapja van a fellebbezésre, de az idei költségvetésben lenne pénz a körülbelül ezer érintett teljes kártalanítására is.