A polgármesterek jelölhetik ki az átmeneti trafikokat

2013.07.02. 13:03

Nem mozgó árusok, hanem kijelölt trafikosok lesznek a koncesszió nélküli településeken, annak pedig, aki nem nyitott ki időre, 15 napja marad, írta kedden a Napi Gazdaság.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tegnap kezdte meg az ellenőrzést, megvizsgálják, hogy ki hogyan tett eleget a saját pályázatában írt vállalásoknak. Ha az ellenőr megállapítja, hogy a vállalás nem teljesült, például nem nyitott meg a kereskedő, a kiíró felszólítja a koncessziótulajdonost, hogy tegyen eleget a pályázatában foglaltaknak. A tizenöt nap haladék után a zrt. visszaveheti a koncessziót.

Mint ismert, 1417 helyen nem találtak pályázót, vagyis a települések csaknem fele koncesszió nélküli, ez nagyjából 350-400 ezer fogyasztót érint. Itt végül nem mozgó árusítással, hanem ideiglenes kijelöléssel rendezhető a dohánykereskedelem.

A jelölteket a polgármesterek nevezik meg a korábban is működő árusítók közül, a végső döntést pedig a zrt. hozza meg. Légrádi Petra az NDN szóvivője az Indexnek elmondta, az ideiglenes kijelölés legfeljebb egy évre szólhat, de maximum addig, amíg a területre kiírt koncessziós pályázat eredményes nem lesz. A kijelölt boltoknak erre az átmeneti időszakra nem kell komoly összegeket befektetnie az üzletek kialakítására, bizonyos feltételeknek azonban meg kell felelniük, például fontos, hogy kívülről ne lehessen belátni az árusítóhelyre. De cégért kötelezően nem kell kitenniük, elég a Nemzeti Dohánybolt felirat.