Élénkül a lakossági fogyasztás

2013.07.03. 09:35

A várakozásokat felülmúlva, 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző évihez képest. Az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések minimálisan csökkenhettek az előző havihoz képest, miután áprilisban 5,2 százalékkal nőttek az eladások, ami azt jelzi, hogy a második negyedévben érdemi fordulat következett be a háztartások fogyasztásában.

A javuló kiskereskedelmi forgalmat előrevetítette a nagyot javuló fogyasztói bizalom, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatás, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek. A növekedés egyre szélesebb bázison jelentkezik, az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 0,9 százalékkal, a nem-élelmiszer ágazatok forgalma 2,1 százalékkal, az üzemanyag forgalom pedig a meredeken zuhanó üzemanyagárak hatására 6,8 százalékkal emelkedett.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat, ami az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet. Idén összességében akár az 2 százalékot is megközelítheti a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Az áprilisi-májusi kiskereskedelmi forgalom kedvező alakulása pozitív hatással lehet a második negyedévi GDP-re is, ami a jelenlegi várakozásokhoz képest akár jelentős pozitív meglepetést is okozhat.