Nem éri meg a terasz a pesti kocsmáknak?

2013.07.03. 07:48

Hiába a fapados turizmus megugrása, a budapesti vendéglátók nem számítanak nagy haszonra az idei szezonban, írta a Napi Gazdaság. Az évad erősen kezdődött, legalábbis azoknak, akiknek már volt teraszengedélyük − idén ugyanis csúszott ezek kiadása −, a folytatás hasznát azonban elvitte a hideg és esős idő. Ezt látva többen örültek is az engedélykiadások csúszásának. Az árvíz utáni kánikula felpörgette ugyan a piacot, de az utána bekövetkezett hideg ismét lenullázta a teraszbevételeket.

Az árvíz is megosztotta a piacot, az ártereken (Római-part, Kopaszi-gát, hárosi Duna-szakasz) működő egységek egész évét tönkretette a Duna, amely éppen akkor áradt, amikor a tulajdonosok a szezonra készültek. A folyó belvárosi szakasza mellett működő kiskocsmák és éttermek azonban ezzel párhuzamosan tömve voltak, és nem csupán külföldiekkel, az évszázad áradására mindenki kíváncsi volt, így a víz extraprofitot hozott a belvárosban. Az ár levonulta után megérkező kánikula azonban meghozta a szúnyogokat is, így hiába rakták rendbe a fővárosban a Duna teljes szakasza mellett a vendéglátóegységeket, a vendégek a szúnyoginvázió miatt lemondanak a nyáresti kiülésekről.

Az idei szezon sok teraszos hely tulajdonosát elgondolkodtatja, hogy megéri-e kiülős részt fenntartani. Annyira magasak az árak, hogy a haszon már nincs arányban a befektetett munkával és a lekötött tőkével. Több belvárosi kerületben megszigorították a teraszok nyitva tartását: este 11-kor be kell zárni, így a terasznak nagyjából három óra alatt kellene a forgalom háromnegyedét kitermelnie.