Mindent elad a Vidám Park

2013.07.04. 07:27

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. a Budapesti Vidámpark (BV) Zrt. megbízásából nyilvános pályázatot írt ki a vidám parki mutatványos berendezések értékesítésére - írja a Napi Gazdaság. A játékokat, eszközöket egy csomagban értékesítik. A Vidám Parkot ugyanis 2013. szeptember 30-án végleg bezárják, így a berendezések egy része üzemen kívül kerül. A pályázat beadási határideje augusztus elseje.

A Fővárosi Közgyűlés korábban már döntött a Vidám Park szeptember végi megszüntetéséről, június 12-én pedig a végelszámolást is megszavazták a fővárosi képviselők. A cég erre az évre 274 ezres látogatószám mellett 1,52 milliárdos árbevétellel és 1,58 milliárdos kiadással kalkulál. A tervek szerint a bezárás összesen 349 millió forintba fog kerülni.

A vagyonértékeléssel és a mutatványos berendezések értékesítésével a főváros a BFVK-t bízta meg, a város vezetése ezzel kapcsolatban csoportos eladást javasolt, mert így a "vidám parki potenciál egyben marad". Az Index egy korábbi híre szerint nincs komoly befektetői érdeklődés egy új budapesti vidámpark létrehozására, a BV menedzsmentje szerint ugyanis a jelenlegi finanszírozási környezetben egy zöldmezős beruházás megvalósításának nagyon kicsi az esélye, egyfelől a banki forráskihelyezés problémái, a nagyszámú és költséges mutatványos berendezések, az infrastruktúra kiépítésének költségei miatt, másfelől a fizetőképes kereslet elégtelensége miatt - a megtérülés kockázatai már a tervezést is megnehezítik. Egyelőre az esetleges új vidámpark majdani új területét sem jelölték ki. A becslések szerint egy vidámpark felépítése hektáronként 3-4 millió euróra rúghat.