Sanghaj lesz az új Hongkong

2013.07.04. 13:28

Elfogadta Sanghaj szabadkereskedelmi övezetének tervét a kínai kormány, a kezdeményezés a kínai gazdasági nyitás kísérleti terepeként is szolgál.

A mini Hongkongként is emlegetett övezet tervét január közepén jelentette be a 24 milliós kelet-kínai metropolisz vezetése. Kína szárazföldi részének első szabadkereskedelmi övezete a Sanghajban már létező hasonló kezdeményezések, így a Vajgaocsiao vámmentes övezetet, a Jangsan vámmentes kikötőt és a Putung repülőtér átfogó szabadkereskedelmi területének kiegészítése és kiteljesítője. Ezekben tavaly az egész év során a 100 milliárd dollárt is meghaladta a kereskedelem volumene.

A felállítandó szabadkereskedelmi övezet lényege, hogy a területére érkező, ott termelt, átalakított, továbbfejlesztett és újraexportált árukra a nemzeti vámelőírások nem vonatkoznak majd, az ottani kereskedelem a hatóságok beavatkozása nélkül zajlik. A projekttől a kereskedelmi költségek csökkentését és a hatékonyság növelését várják a döntéshozók.

Az övezetben emellett támogató jellegű pénzügyi szolgáltatások, így nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi tranzakciók bonyolíthatók le. A tervek szerint kamatláb- és árfolyam-liberalizációval is kísérleteznek majd, az ország pénzügyi rendszerének kilátásba helyezett reformját is elősegítve. Az övezet a gazdasági növekedés lassulását szenvedő Sanghaj világkereskedelmi központtá válásának terveit is segítené és nagy versenyt keltene Hongkonggal. Sanghaj az évtized végéig a nemzetközi gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi és hajózási központ szerepének megszerzésére törekszik.