Vízumért vesznek spanyol villákat az arabok

2013.07.05. 13:59

Egyre népszerűbbek a spanyolországi nyaralók a közel-keleti vásárlók körében. A külföldi befektetők számára csábító lehet a közeljövőben bevezetésre kerülő "aranyvízum", ami letelepedési engedélyt biztosít Spanyolországban félmillió euró feletti ingatlanvásárlások esetén, hivatkozza a Taylor Wimpey Espana ingatlanügynökséget a Portfolio.

Az ügynökség jelentős változást tapasztalt a Spanyolországban luxusingatlant vásárló ügyfélkörében. Korábban főleg európai: brit, német és skandináv vásárlókból húzták a piacot, ám az elmúlt évben számos ügyfelük volt Szaúd-Arábiából, Kuvaitból és Jordániából. Az ügynökség 1400 százalékos növekedésről számolt be a közel-keleti vásárlók számában az előző évhez képest.

Villa Mallorcán (525.000 €)
Villa Mallorcán (525.000 €)
Fotó: taylorwimpeyspain.com

További növekedést hozhat majd az "aranyvízum" bevezetése. Az aranyvízum - aminek bevezetését most júliusra várják - letelepedési engedélyt biztosít Spanyolországban (és ezzel az EU-ban) azoknak, akik félmillió euró felett vásárolnak ingatlant az ibériai országban. Az intézkedés várhatóan nem csak a közel-keleti, hanem más EU-n kívüli, főleg orosz és kínai vásárlók számát is drasztikusan növelheti majd. 

A spanyol aranyvízumhoz egyáltalán nem példa nélküli Európában. A szomszédos Portugáliában hasonló feltételekkel szintén félmillió euróért szerezhető azonnali letelepedés. Jóval olcsóbb például Görögország és Ciprus, ahol három- illetve kétszázötvenezer eurós befektetés a feltétel. Magyarországon tavaly decemberben szavazták meg a befektetői letelepedés intézményét, amihez legalább 250 000 euróért kell magyar államkötvényt vásárolni.