Alacsony volt a júniusi hiány

2013.07.08. 16:18
Az első hat hónapban viszont kétszázmilliárd forinttal nagyobb volt a költségvetési hiány, mint tavaly. Az NGM nem aggódik.

Az államháztartás központi alrendszerének idén június havi hiánya 162,3 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 186,4 milliárd forintos hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok viszont 9,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 14,7 milliárd forintos többlettel zártak.

Így 721,7 milliárd forint volt az év első hat havi hiány az államháztartás központi alrendszerében. Egy évvel korábban ugyanez 517,7 milliárd forintot tett ki.

Az idei és a tavalyi év költségvetésének összehasonlítása az NGM szerint nem ad teljesen tiszta képet: "az egyes adónemeket érintő változások következtében (néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek kerültek bevezetésre) a két időszak összehasonlítása mindezen tényezők torzító hatásának kiszűrése nélkül nem lehetséges". Az önkormányzati intézményéek átvétele is tovább torzítja a számakat.