Elitkategóriába viheti a letteket az euró

2013.07.09. 22:17

Javította Lettország államadós-kockázati besorolását kedden a Fitch Ratings, miután az EU-hatóságok hivatalosan megerősítették Lettország euróövezeti felvételét. A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű lett szuverén devizaadósság osztályzatát az eddigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB+"-ra emelte. Ez már csak egy fokozatnyira van az elsőrendű "A" kategóriától.

A cég megerősítette Lettország hazai valutában fennálló adósságának "BBB+" besorolását, vagyis a Fitch Ratings immár azonos osztályzattal tartja nyilván a lett devizaadósságot és a hazai kötelezettségeket. A rövid lejáratú devizaadósság besorolása "F3"-ról "F2"-re, az osztályzati országplafon "A"-ról a lehetséges legjobb "AAA" szintre javul a Fitch listáján.

A Fitch Ratings a felminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy az eurócsatlakozás – az euróhoz kötött jelenlegi árfolyamrendszerhez képest – erősíti a lett gazdaságpolitika koherenciáját és hitelességét. Az euró meghonosítása emellett csökkenti a bankrendszer devizakitettségéből és az ország magas nettó külső adósságállományából eredő hitelkockázatokat.

Lettország a múlt hónapban kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, miután tavalyi költségvetési teljesítménye a tervezettnél is jobb lett: az 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél helyett 1,2 százalék lett a deficit a 2011-ben mért 3,6 százalék után.

A lettek a Fitchnél a már eurót használó szlovénokkal, illetve a BBB+ kategóriába fentről lecsúszó, szintén eurót használó írekkel és Mexikóval kerültek egy kategóriába. Eddig, a BBB-ben, egyebek mellett az olaszokkal, spanyolokkal, oroszokkal és Brazíliával voltak egy csoportban.

A Fitch Ratings az elemzésben több olyan kockázati tényezőt is felsorolt, amelyek egyenként vagy együtt negatív hitelminősítési lépéshez vezethetnek. Ezek közé tartozik a lett bankszektort érő esetleges jelentős sokk, valamint az euróövezeti válság súlyos mértékű újbóli fellángolása.