Győri Enikő: Gazdasági károkat okoz a Tavares-jelentés

2013.07.09. 11:55

Gazdasági hátrányokat okoz Magyarországnak az Európai Parlamentben elfogadott Tavares-jelentés, amely kellemetlen helyként írja le az országot, állítja a Financial Timesban megjelent cikkében Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár.

A Napi Gazdaság által idézett cikkben Győri azt írja, a torz vádak felduzzadtak a múlt héten az Európai Parlament (EP) vitáján az úgynevezett Tavares-jelentésről, amely azzal vádolta Magyarországot, hogy az alkotmány és a jogrend alapjainak megváltoztatásával megsérti az Európai Unió alapértékeit.

A jelentés állításai szerinte nem csak politikailag károsak, hanem negatív gazdasági hatásuk is lehet Magyarországra. A magyar gazdaság kicsi, nyitott, erősen függ az exporttól, amelynek háromnegyede az EU-tagországokba irányul. A Tavares-jelentés egy barátságtalan ország képét festi, ahol nem érvényesül a jog uralma. Ez elidegenítheti a külföldieket attól, hogy megfelelően értékeljék Magyarországot.

A jelentés elfordíthatja az országtól a turistákat is, ami komoly károkat okozhat annak tükrében, hogy a GDP nyolc százalékát az idegenforgalom termeli meg. Mindez teljességgel ellentétes Magyarország érdekeivel. Győri leírja, milyen intenzív kommunikáció folyt a Tavares-jelentés írása alatt a dokumentum készítőivel, és azt állítja, hogy az Európai Néppárt megértette a magyar kormány aggodalmait és támogatta azokat a változtatásokat, amelyek jobban tükrözték volna a magyar valóságot.

A baloldali EP-képviselők azonban megmakacsolták magukat az elítélő megállapítások mellett, és lesöpörték az asztalról a módosításokat. A tények kevésbé számítottak nekik, mint a politikai kampány, amely máris elkezdődött a jövő évi EP-választások előtt. A baloldal figyelmen kívül hagyja egyebek mellett azt is, hogy a Fidesz arra kapott kétharmados többséget a választóktól, hogy felszámolja a 40 év kommunista rendszerének maradványait, amelyek túlélték az 1990 utáni 20 éves átmenetet.