Orosz amnesztia a gazdasági bűnözőknek

2013.07.09. 07:19
Amnesztiarendelet tervezetét bocsátotta a parlament elé Vlagyimir Putyin orosz elnök, amely megszüntetné az eljárást a kisebb súlyú gazdasági bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Mintegy 6000 üzletember kerülheti el a börtönbüntetést, illetve szabadulhat ki, miután kétségtelenül átmegy a dumán az elnöki amnesztiarendelet Moszkvában. Ez az első alkalommal bűncselekményt elkövetőkre vonatkozna, akiket csalásért, pénzmosásért, adóelkerülésért és más kisebb súlyú ügyekben ítéltek el vagy készülnek elítélni.

Jóvátehetik, ha visszaadnak pénzt

A rendelet értelmében a fentebbi gyanúsítottak ellen az eljárást is megszüntetik, amennyiben visszaadják az illegálisan szerzett pénzt, illetve megfizetik az okozott kárt, ami a már börtönbe kerültek kiengedésének is feltétele, hivatkozza az rbth.ru-t a Napi Gazdaság. Az úgynevezett gazdasági amnesztia kihirdetésétől számítva hat hónapig lesz hatályban.

Irina Jarovaja, a duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke szerint az amnesztiának nem lenne szabad vonatkoznia azokra, akik tettükkel a közbiztonságot veszélyeztették. Ez alatt vélhetően az állami pénzek elsikkasztóit értette, mert az Interfaxnak adott interjújában kijelentette: "A költségvetési pénzek megrövidítése a nemzeti érdekek megsértése. Ha valaki az államkincstártól lop, azt 15 évre kellene börtönbe zárni." Ezért az ilyen esetekre a büntetések szigorítását tervezik.

Politikai ellenfelekre nem érvényes

Védőügyvédeik szerint az amnesztia nem vonatkozik a közel hét éve kényszermunkára ítélt Mihail Hodorkovszkijra, aki egykor hazája egyik leggazdagabb embere volt és társára, Platon Lebegyevre. Sőt, egyelőre számos jel utal arra, hogy újabb pert készítenek elő az egykori milliárdos ellen, aki elkövette azt a hibát, hogy szembefordult Vlagyimir Putyinnal, s ellenzéki politikusként lépett fel.

A Helsinki Csoport moszkvai irodájának vezetője, Ludmilla Alekszejeva szerint igazságtalan az amnesztia. Az ugyanis nem igazságszolgáltatás, hogy szabadon bocsátja a bűnösöket, ha van pénzük a kártérítés megfizetésére, és rácsok mögött tartja az ártatlanokat, akik nem tudnak fizetni − márpedig nagyon sokan kerültek ártatlanul büntetőtáborba.